pràctiques bancàries

Comptes xinesos

Milers de ciutadans xinesos han vist com diversos bancs bloquegen els seus comptes per la llei contra el blanqueig

La majoria dels afectats corresponen a una oficina del barri madrileny d'Usera del BBVA

manifestacion chinos madrid / periodico

3
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

La llei contra el blanqueig de capitals en té la culpa. Això diuen els bancs. No hi ha cap matís de "discriminació", afegeixen, en contra del que sostenen prop de 5.000 ciutadans xinesos que han vist com l’entitat financera els bloquejava els seus comptes en els últims dies, després que aquests no acudissin a la seva oficina per ratificar la informació que els sol·liciten les entitats financeres, en virtut de l’actualització de les dades bancàries que imposa aquesta llei. 

El cert és que els ciutadans xinesos d’Usera, el districte madrileny que concentra la comunitat més gran d’Espanya d’aquesta nacionalitat, es plantegen acudir a la justícia de forma col·lectiva i individual per denunciar la presumpta "discriminació" que asseguren estar patint de diverses entitats bancàries davant del bloqueig massiu dels seus comptes.

La presidenta de l’Associació per a la Protecció i Assistència Legal als Comerciants Xinesos a Espanya, Helena Xia, ha relatat que des de l’agost passat milers de compatriotes han patit el bloqueig dels seus comptes bancaris, una cosa que s’està produint "sense motiu" per part de diversos bancs. De fet, diversos centenars de persones d’aquest col·lectiu s’han manifestat avui a Madrid per denunciar aquesta situació. El BBVA és un dels bancs que han paralitzat els dipòsits dels comptes de nombrosos ciutadans xinesos. Fonts d’aquesta entitat bancària han assenyalat que "alguns clients, independentment de la seva nacionalitat", s’han vist afectats en el marc del procés de revisió de documentació d’acord amb la legislació vigent en matèria de blanqueig de capitals.

"Si la documentació no està completada s’activa el procés, però es fa amb temps suficient. Una vegada el client entrega la informació completada, la situació es regularitza", han recalcat. No obstant, han reconegut que hi està havent demores en algunes oficines per atendre les reclamacions sobre aquest tema davant de la gran quantitat d’afectats. "Se’ls envia una comunicació perquè acudeixin a l’oficina a actualitzar les dades, si en 90 dies no s’hi personen, s’ha de bloquejar el compte", expliquen al banc. Posteriorment es torna a donar d’alta, quan s’aporten les dades sol·licitades.

Concentració en una oficina

El problema, afegeixen, és que la majoria de les persones afectades a Madrid pertanyen a la mateixa oficina d’Usera. De manera que, quan han acudit a reclamar després del bloqueig del compte s’ha acabat dificultant l’operació d’aquesta oficina "que ha d’obrir un expedient per a cada cas", comenten les fonts consultades a l’entitat financera, ja que una part dels afectats són comerciants que es veuen obligats a aportar una volum de documentació més gran.

Notícies relacionades

Xian, no obstant, ha assenyalat que "s’estan bloquejant els comptes a comerciants, estudiants, gent gran... gent de tot tipus". "I es fa per discriminació per la nostra nacionalitat", ha asseverat. A més, s’ha queixat que hi ha clients que estan aportant la documentació requerida però se’ls està exigint que cancel·lin els seus comptes. Davant d’això, ha assenyalat que estan estudiant accions col·lectives i individuals per anar al Tribunal Constitucional en empara dels seus drets fonamentals. No és una cosa que només estigui passant a Usera, sinó que s’estén a la resta d’Espanya. "No poden obrir els seus comptes des del 2018. Podria ser una ordre del Banc d’Espanya, però no ho diuen. ¿Com sobreviurem sense diners?", ha assenyalat.

L’Associació Espanyola de Banca (AEB) ha esgrimitl’obligació de les entitats financeres d’impedir el blanqueig de capitals davant de l’amenaça de diversos milers de ciutadans xinesos residents a Madrid d’acudir als tribunals. Referent a això, el portaveu de l’AEB, José Luis Martínez Campuzano, ha declarat  que "la normativa de prevenció de blanqueig de diner imposa l’obligació als bancs d’extremar la vigilància i el control de qualsevol client per impedir que els bancs siguin utilitzats per al blanqueig de diners". Així mateix, ha recordat que tots els bancs estan obligats a demanar als seus clients, amb independència de la seva nacionalitat, la documentació actualitzada que marca la normativa. No obstant, el BBVA ha decidit flexibilitzar la seva operació i desbloquejar els comptes, mentre que es dona més temps als clients per aportar la documentació necessària. 

Temes:

BBVA