Futur sostenible

¿Complir els Acords de París beneficiarà l'economia espanyola?

Un informe de la UE assenyala que una reconversió sostenible dels països signants beneficiarà la UE i perjudicarà significativament els EUA

The Eiffel tower is illuminated in green with the words Paris Agreement is Done, to celebrate the Paris U.N. COP21 Climate Change agreement in Paris, France, November 4, 2016. REUTERS/Jacky Naegelen

The Eiffel tower is illuminated in green with the words Paris Agreement is Done, to celebrate the Paris U.N. COP21 Climate Change agreement in Paris, France, November 4, 2016. REUTERS/Jacky Naegelen / JACKY NAEGELEN (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

La Unió Europea (UE) veu en els compromisos adquirits per la majoria dels seus estats membres en els Acords de París per lluitar contra el canvi climàtic una oportunitat de creixement per a les seves economies. Així ho reflecteix en un estudi realitzat per una de les seves agències, Eurofound, i publicat aquest dimarts. Segons l'estudi, la reconversió dels usos energètics, el compliment dels criteris d’eficiència i la menor dependència dels combustibles fòssils provocarà que el 2030 la mitjana del PIB de les economies de la UE creixi al’1,1%. I entre aquestes, Espanya serà de les més beneficiades.

Els acords subscrits el desembre del 2015 a París per 175 estats de la comunitat internacional tenen com a principal objectiu impulsar la lluita contra el canvi climàtic. Reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle, establir pics màxims o crear mecanismes mundials per mesurar la gestació de CO2són alguns dels principals compromisos del pacte. 

El profit que l’estudi pronostica que Espanya traurà dels Acords de París no va tant per la via del PIB, sinó per la de l’ocupació. El 2030 l’economia espanyola creixerà al’1,2%, lleugerament per sobre de la mitjana europea. No obstant, en termes de creació d’ocupació, Espanya serà el segon país que més creixerà, després de Bèlgica, al 0,9%. L’estudi d’Eurofound explica aquest comportament, quatre dècimes per sobre de la mitjana de la UE, a causa d’un menor nivell de preus. El potencial augment de l’energia fotovoltaica solar i conseqüent descens de preus augmentarà els ingressos disponibles, la despesa del consumidor i, en conseqüència, la demanda de serveis, “que generalment requereixen de molta mà d’obra”, segons argumenta l’informe.

Els Estats Units, el gran damnificat

Notícies relacionades

Si la UE pensa que l’Acord de París és una oportunitat per a les seves economies , per als Estats Units pronostica que serà motiu de crisi. El 2017, el seu actual president,Donald Trump, es va desmarcar del compliment de l’acord, que inicialment el seu predecessor, Barack Obama, havia ratificat. La disminució de consum de combustibles fòssils a escala global, en coherència amb els acords firmats, tindrà un impacte directe i negatiu sobre l’economia nord-americana, tal com assenyala l’estudi. El PIB dels EUA, que va tancar el tercer trimestre del 2018 amb un impuls del 3,5%, passarà a estar el 2030 en recessió, amb un retrocés del 3,4%.

La Xina, un altre dels no signants de l’acord, no obstant, continuarà creixent en la pròxima dècada, tot i que a un ritme menor de l’actual; concretament, l’estudi xifra el ritme en el 4,7%. Part d’aquest increment vindrà per les inversions per reconduir el seu consum energètic cap a l’electricitat i la millora de l’eficiència.

Temes:

Unió Europea