AGRICULTURA

Les importacions enfonsen el sector dels cítrics a Espanya

Un pacte firmat entre Europa i Sud-àfrica el 2016 va sentenciar la producció local

La situació és crítica per als pobles que viuen de la taronja

zentauroepp46701984 santa barbara  montsia   25 01 2019  temporeros recolectando190126124259

zentauroepp46701984 santa barbara montsia 25 01 2019 temporeros recolectando190126124259 / JOAN REVILLAS

2
Es llegeix en minuts
Júlia Albacar

La taronja espanyola passa una greu crisi que ha deixat la major part de la collita als arbres i aterra, com a conseqüència principalment del’entrada massiva de fruita provinent de Sud-àfrica, i amb pèrdues que pujarien fins als 100 milions d’euros.

L’acord que va firmar la Unió Europea amb el país africà el 2016 va ser el cop definitiu per a un sector molt castigat ja pelcanvi climàtic. En l’acord, es determinava una reducció en els aranzels d’entrada de forma progressiva fins al 2025, quan deixarien d’existir aquestes taxes d’importació.

Ara el sector dels cítrics denuncia que aquesta fruita ha inundat els mercats i rebentat els preus, i per això molts productors s’han vist obligats a deixar perdre la campanya als arbres o a terra, perquè era més rendible que collir-la.

“Als productors locals ens exigeixen practicar uns controls de qualitat que els cítrics importats no tenen, per la qual cosa ens resulta impossible competir amb el preu que van al mercat. L’exigència no és la mateixa, i el preu tampoc ho pot ser”, ha explicat Evelio Monfort, un agricultor afectat. Ell, com molts, ha esperat que la seva collita caigui dels arbres.

Químics prohibits

Sobre l’ús de químics restringits a Europa, recentment la Unió de Llauradors, (una organització professional agrària de València) alertava que s’havien identificat a través d’un estudi més de mig centenar de productes prohibits per Brussel·les en la fruita importada.

“En alguns països on no es produeixen cítrics els controls laborals i sanitaris són molt més laxos que aquí, per la qual cosa la major part de la mercaderia entra per aquests ports. S’ha de jugar per un futur model de fronteres conjuntes per evitar situacions com aquesta”, va explicar en una roda de premsa l’eurodiputat del PDECat Ramon Tremosa.

El seu grup indagarà si els altres països productors de cítrics, com Grècia Itàlia, viuen la mateixa situació, per a, segons va detallar, poder exercir pressió conjunta sobre Europa.

Clàusula de salvaguarda

Una altra de les principals demandes del sector és aplicar la clàusula de salvaguarda que està prevista en l’acord amb Sud-àfrica, que permetria frenar les importacions si es perjudica el sector local. “Obrir el mercat a la lliure competència, especialment a països on no es respecten les condicions sanitàries o de personal, té conseqüències molt negatives per al sector local, perquè destrueix l’economia de molts pobles rurals”, ha criticat Federico Tarazona, director de l’Exportadora Agris Alcanar.

Notícies relacionades

Concretament Alcanar és un dels municipis amb més volum de producció de cítrics a Catalunya, on hi ha prop de 800 famílies que viuen de la taronja. “La nostra economia descansa sobre els cítrics. Si cauen els productors, cau tota l’economia del municipi, amb efecte dòmino”, ha lamentat l’alcalde del municipi, Joan Roig.

Des de fa unes setmanes, al prop de 60 municipis valencians i catalans surten al carrer per protestar. A l’espera, segons diuen, que Europa els escolti i poder salvar les futures collites perquè aquesta ja la donen per perduda.