Sánchez complirà per primera vegada la inversió prevista a l'Estatut per a Catalunya

El Govern materialitzarà el seu compromís amb Catalunya en els Pressupostos d'aquest divendres, i és un dels principals reclams perquè el PDECat i ERC els aprovin els comptes

zentauroepp46323942 torra sanchez190110103427

zentauroepp46323942 torra sanchez190110103427 / Manu Fernandez

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El president del Govern, Pedro Sánchez, preveu complir per primera vegada, el 2019, la disposició addicional tercera de l’Estatut de Catalunya que obliga a destinar a la comunitat el mateix percentatge de la inversió territorialitzada de l’Estat que el pes de l’economia catalana en el PIB espanyol (entorn del 18%). L’objectiu és que aquest compromís, avançat per la ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero,  en una entrevista amb EL PERIÓDICO l’octubre passat, es pugui veure definitivament reflectit en el projecte de Pressupostos per al 2019, que el Consell de Ministres aprovarà aquest divendres, segons han confirmat fonts oficials. Complir amb l’Estatut en matèria d’inversions a Catalunya és un dels principals reclams de Sánchez perquè el PDECat i ERC li aprovin els comptes.

La quantia total destinada a Catalunya dependrà del total de la inversió territorialitzada de l’Estat que finalment s’inclogui en el projecte de Pressupostos de l’Estat. Sobre aquest total, a Catalunya li hauria de correspondre una xifra aproximada al 18%, davant de percentatges entorn de l’11% dels exercicis passats. Els últims comptes del PP, del 2018, van assignar a Catalunya 1.349,59 milions d’inversió estatal territorializada (el 13,3% del total), una quantitat que va quedar uns 476 milions per sota del que hauria suposat aplicar la disposició tercera de l’Estatut

Les mateixes fonts oficials que confirmen el propòsit de complir el 2019 amb la disposició tecera de l’Estatut adverteixen, no obstant, de les dificultats de fer encaixar les xifres en el projecte de Pressupostos, atenent els criteris de comptabilització de les partides. Es dona la circumstància, a més, que els estatuts d’altres comunitats també incorporen garanties d’inversió. En el d’Andalusia, per exemple, el text precisa que la inversió destinada a la comunitat serà equivalent al pes de la població andalusa sobre el conjunt de l’Estat per a un període de set anys.

1.700 milions addicionals com a mínim

Notícies relacionades

El projecte de Pressupostos del 2019 incorpora recursos addicionals per a Catalunya de com mínim 1.700 milions d’euros. Aquesta quantitat inclou els 989 milions addicionals en les entregues a compte del sistema de finançament autonòmic i la correcció del desfasament en la participació de les autonomies en la recaptació de l’IVA. Aquest últim capítol representa uns 400 milions per a Catalunya, segons les últimes xifres actualitzades per Hisenda. El projecte pressupostari també destina 350 milions per començar a complir les mesures econòmiques compromeses en la comissió mixta Estat-Generalitat d’Afers Econòmics el setembre passat, entre les quals es va incloure complir la sentència de la disposició addicional tercera (200 milions per a inversions pendents) i l’acord per finançar els Mossos d’Esquadra (175 milions).

El projecte de Pressupostos finalment no podrà incorporar el marge addicional de 490 milions de més despesa que hauria rebut Catalunya si el Govern hagués aconseguit aprovar l’objectiu de dèficit de l’1,8% per a l’any que ve, que incloïa dues dècimes addicionals per a les comunitats autònomes.