NORMALITZACIÓ DE LA POLÍTICA MONETÀRIA

El BCE es prepara per apujar tipus després de l'estiu del 2019

L'organisme deixarà de comprar deute públic a partir del gener tot i que mantindrà l'estoc actual tant temps com sigui necessari

El canvi gradual de la política monetària coincideix amb una desacceleració de l'economia europea

European Central Bank (ECB) President Mario Draghi waits to address the European Parliament’s Economic and Monetary Affairs Committee in Brussels, Belgium, June 21, 2016.    REUTERS/Francois Lenoir/File Photo

European Central Bank (ECB) President Mario Draghi waits to address the European Parliament’s Economic and Monetary Affairs Committee in Brussels, Belgium, June 21, 2016. REUTERS/Francois Lenoir/File Photo / Francois Lenoir (REUTERS)

4
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Segons l’esperat, el Banc Central Europeu (BCE) va tornar a fer aquest dijous un pas més en el procés de normalització de la seva política monetària amb la vista posada en una possible pujada, després de l’estiu del 2019, d’uns tipus d’interès que es mantenen en un mínim històric del 0% des del març del 2016. I tot i que ho ha fet en un moment en què la recuperació de l’economia europea comença a flaquejar, els mercats financers han acollit l’anunci amb total normalitat.

Així el Banc Central Europeu va certificar aquest dijous el final de la compra de més deute públic i privat als mercats quan finalitzi el mes de desembre.

I per no retirar de cop aquesta  'respiració assistida' a empreses i Estats, el BCE continuarà reinvertint en nous títols a mesura que vagin vencent els més vells. L’objectiu és mantenir l’actual nivell de deute, entorn dels 2,6 bilions d’euros, més enllà fins i tot que comenci a pujar el preu oficial dels diners.

Deute espanyol

En el cas espanyol això significa, per exemple, que el BCE mantindrà en el seu balanç els aproximadament 211.000 milions d’euros en deute públic espanyol que ha anat comprant en els últims anys per contribuir a mantenir la prima de risc sota control. No es comprarà més deute espanyol, però a mesura que vencin els títols el BCE reinvertirà aquest import en compra de nous bons espanyols i així evitarà una reacció brusca en el preu dels títols del Tresor. I segons el comunicat emès pel BCE això serà així amb caràcter general durant "un període ampli" de temps, fins i tot més enllà que comencin a pujar els tipus d’interès de referència del Banc Central Europeu després de l’estiu del 2019.  "I, en tot cas, sempre que sigui necessari per mantenir les favorables condicions de liquiditat i un ampli grau d’acomodació monetària", s’afirma en el comunicat emès

Alhora, el consell de Govern del BCE també ha decidit mantenir els tipus d’interès oficials en els seus nivells mínims del 0,0% per al preu dels diners; del -0,40% per als dipòsits de les entitats en el BCE i del 0,25% per a la facilitat marginal del crèdit. "El Consell de Govern espera que els tipus d’interès oficials del BCE es mantinguin en els nivells actuals fins i tot almenys durant l’estiu del 2019 i en tot cas durant el temps necessari per assegurar la continuació de la convergència sostinguda de la inflació cap a nivells inferiors, tot i que pròxims, al 2 % a mitjà termini", s’afirma.

Passos cautelosos

Seguint la línia de la Reserva Federal (Fed) dels EUA, el Banc Central Europeu es va llançar el març del 2016 a la compra massiva de deute públic i privat al mercat mitjançant l’emissió de nous bitllets d’euro. És el que en l’argot financer anglosaxó es denomina 'Quatitative Easing' (QE, per la seva sigla en anglès). L’objectiu era continuar impulsant l’abaratiment dels tipus d’interès i de la prima de risc del deute públic després que el preu oficial dels diners ja havia sigut reduït al 0%. 

Després d’haver anat reduint progressivament les compres mensuals de deute –des dels 80.000 milions d’euros al mes amb què es va estrenar el programa el març del 2016 fins als 15.000 milions actuals– el BCE, segons el previst, va comunicar aquest dijous el final del programa d’adquisició d’actius en un intent de normalitzar la seva política monetària.

El que passa és que l’anunci s’ha produït mentre el president del BCE, Mario Draghi, va realitzar aquest mateix dijous una lleugera revisió a la baixa de les previsions de creixement de la zona euro per a aquest any i el pròxim, fins a l’1,9% i l’1,7%, respectivament (una dècima menys que el projectat al setembre).

Draghi va admetre que "en alguns moments, el QE ha sigut l’únic motor en aquesta recuperació econòmica" de la zona euro que ara comença a afluixar. No obstant, l’anunci del final del programa de compres ha sigut rebut, almenys ara per ara, amb total normalitat als mercats financers.

Pànic, zero

"Alguns poden argumentar que el final del QE arriba massa tard. Altres que és massa aviat", admet l’economista cap d’ING a Alemanya, Carsten Brezeski, per situar la controvèrsia. El cert és que, segons l’analista d’ING, "contradient les pors de turbulències al mercat o del repunt de tipus, el BCE ha manejat el final del QE i ningú sent por"

Notícies relacionades

La borsa espanyola va tancar aquest dijous amb un lleu guany del 0,8%. La prima de risc del deute espanyol es va situar en 114,90 punts (el 0,17% més que el dia anterior) al mateix temps que el tipus d’interès del bo a 10 anys es va reduir lleugerament fins a l’1,431% (-0,28%). La resta de borses europees va tancar amb lleugeres pèrdues mentre que la cotització de l’euro es va mantenir pràcticament estable, en 1,1364 dòlars

Menys creixement i més inflació el 2018

 

.