TEDxBarcelonaWomen

Dones a l'assalt del sostre de vidre

La conferència TEDxBarcelonaWomen, impulsa la igualtat de gènere i d'oportunitats

1

1

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Les dones protagonitzen l’assalt definitiu al sostre de vidre del lideratge als països occidentals. Els fòrums internacionals dibuixen l’apoderament progressiu de la dona i la pressió inexcusable per arraconar les velles pràctiques i la crua realitat que fan que les dones no ocupin llocs dirigents conformes amb el 50% de la població. 

L’organització de TEDxBarcelonaWomen 2018 aquesta setmana a Barcelona va ser una mostra més d’aquesta marea de ‘women power’, que a partir de la visibilitat creixent vol impulsar un canvi de molt recorregut per davant. Una de les conclusions de la trobada, que va concentrar 300 dones compromeses, va ser la necessitat de “valentia” per per aconseguir la igualtat de gènere i afrontar els reptes professionals i socials del segle XXI.

En conferències multiubiques va parlar des de Palm Strings (els EUA) Tarana Burke, fundadora del moviment #MeeToo. També Ai-jen Poo, activista pels drets de les empleades domèstiques, i Katharine Wilkinson, estudiosa de l’impacte del canvi climàtic en la igualtat de gènere. TEDxBarcelonaWomen va continuar a la Ciutat Comtal amb ponents en viu de primer nivell, com Iría Marañón, que va parlar del poder d’educar en el feminisme; Charlotte Webb, que va oferir una xerrada sobre com construir un internet feminista o Krizia Nardini, que va revelar perquè la revolució masculina serà feminista o no serà.

“El feminisme ens obre el món, ens dona noves perspectives i obre la nostra ment”, va proclamar Marañón, per recordar que “educar els adults del demà serà el veritable motor del canvi per a una revolució feminista”. “Com a ciutat visionària i feminista, Barcelona avui té una plataforma que dona veu a les idees que canviaran el nostre món”, afirma Clara Montes, directora de TEDxBarcelonaWomen.

La revolució feminista a la Xina

I mentre la revolució es gesta normalment en el pla de la divulgació i la consciència col·lectiva, en països com la Xina les reivindicacions es fan a escala superlativa. Al món empresarial de la segona potència mundial, la presència femenina està molt estesa, però poques aconsegueixen trencar la barrera de gènere que apareix especialment als llocs d’alt nivell.

Quan Jiang Lijui va decidir muntar la seva pròpia empresa entorn del sector tecnològic a la Xina, al principi va ocultar als seus clients que era la cap per por dels prejudicis masclistes, explica Jèssica Martorell per a l’agència EFE. Sis anys després ha aconseguit derrotar aquests temors al capdavant d’un equip que ha patentat tres innovacions i ha duplicat el volum de les vendes.

Un altre cas és el de Shirley Chen, directora executiva del banc d’inversió xinès més gran, la Xina International Capital Corp (CICC): “La pressió de la indústria pot trencar-te”, explica, a causa dels continus viatges i les llargues jornades laborals que compliquen la conciliació familiar. “Al sector de la inversió només el 20% dels treballadors són dones”, assenyala Chen, que assegura que des del seu càrrec anima els seus col·legues a continuar guanyant presència sense haver de renunciar a res. “Jo animo les meves empleades que tinguin fills”, afegeix.

Notícies relacionades

“En els últims anys, cada vegada hi ha més talents femenins al món del màrqueting i ara són elles les que dominen el sector”, opina Gill Zhou, directora de mercadotècnia d’IBM, que anima les dones a “arriscar-se” en les seves carreres professionals per reafirmar el seu lideratge i trencar el sostre de vidre.

“Les dones sostenen la meitat del cel”, s’ha convertit en un dels crits habituals a la Xina per defensar la igualtat de gènere. Però davant les frases grandiloqüents, que recolzen en contingut els informes econòmics sobre la conveniència d’incorporar la dona al món econòmic per incrementar el creixement, les lleis i la cultura frenen l’equiparació. El debat és necessari perquè aquest canvi es faci realitat, a Barcelona o a la Xina popular. 

Temes:

Dones Feminisme