OBERTURA DEL CAS

La Fiscalia obre la porta a acusar per falsedat comptable en el 'cas Bankia'

L'exvicepresident del Govern Rodrigo Rato, al banc dels acusats

bankia / periodico

3
Es llegeix en minuts
P. A.

Sorpresa per començar en el judici per la sortida a borsa de Bankia. Durant la primera sessió, la Fiscalia Anticorrupció ha anunciat aquest dilluns que no descarta ampliar la seva acusació quan acabi la vista oral, previsiblement al juny. Es tracta d’una qüestió rellevant, ja que, després de cinc anys d’instrucció, el Ministeri Públic només va acusar de forma preliminar d’un delicte de frau als inversors l’expresident del banc Rodrigo Rato, l’exvicepresident José Luis Olivas, l’exconseller executiu José Manuel Fernández Norniella i l’exconseller delegat Francisco Verdú. En canvi, el jutge d’instrucció Fernando Andreu va proposar també jutjar per un delicte de falsedat en els comptes de l’entitat del 2010 i el 2011 aquests quatre exdirectius, 26 exadministradors més, Bankia i la seva matriu BFA, l’auditor extern Francisco Celma, i la firma a la qual pertany aquest, Deloitte (aquesta només per responsabilitat civil).

La fiscal Carmen Launa ha realitzat aquest anunci per "evitar errònies al·legacions d’indefensió" per part dels acusats. Segons ha argumentat, l’acusació pública no va entendre en el seu moment que el "cúmul d’irregularitats comptables" detectades al banc tingués prou" "entitat per constituir un delicte de falsedat comptable. Però, posteriorment, ha argumentat, el Tribunal Suprem ha determinat que la mera formulació dels comptes, no la seva aprovació definitiva, és suficient perquè l’esmentat delicte sigui possible. Els comptes de Bankia del 2011 van ser aprovats en un primer moment pel consell de Bankia, però la negativa de l’auditor a firmar-les va provocar la intervenció de l’entitat i la seva reformulació i aprovació definitiva per part del nou equip gestor, liderat per José Ignacio Goirigolzarri.  

El judici per les irregularitats en la sortida a borsa de Bankia ha començat aquest dilluns a l’Audiència Nacional passades les 11 del matí, una hora més tard del previst, amb una imatge no del tot freqüent: la de l’antic consell d’administració de l’entitat sencer assegut al banc dels acusats, amb l’exvicepresident del GovernRodrigo Rato a primera fila. No en va, Rato és el principal acusat en aquest judici, i el que s’enfronta a una condemna més gran

La Fiscalia Anticorrupció sol·licita cinc anys de presó per a Rato per estafa a inversors, delicte que també atribueix a l’exvicepresident José Luis Olivas (quatre anys), a l’exconseller José Manuel Fernández Norniella (tres anys) i a l’exconseller delegat Francisco Verdú (dos anys i set mesos).

En el seu escrit, Anticorrupció afirmava que tots quatre van ocultar que el negoci de Bankia no era viable en un entorn de crisi sense rebre ajuts, de manera que haurien actuat per obtenir "tant sí com no" els fons necessaris, si bé assenyalava que "els comptes del grup no són materialment falsos, ja que no vulneraven la normativa llavors vigent i van complir les exigències del regulador". Per això no incloïa la falsedat comptable, com sí que ho han fet la resta d’acusacions, tant particulars com populars, que sol·liciten penes de fins a 12 anys de presó tant per als quatre antics administradors de fet de l’entitat, com per a 26 exdirectius més i el soci auditor, així com multes milionàries per a Bankia, la seva matriu (BFA) i la firma Deloitte.

Més documentació

Durant la seva intervenció, Launa, acompanyada a l’estrada pel fiscal Alejandro Luzón, autor de l’escrit de qualificació provisional i al capdavant de la investigació fins al seu ascens a la direcció d’Anticorrupció, ha demanat, a més, que s’incorpori ingent documentació que, fins ara, no obrava en el procediment.

Notícies relacionades

Es tracta, majoritàriament, d’informes que revelarien el mal estat de Bancaja Hábitat, la filial immobiliària de Bancaja (una de les set entitats que van constituir Bankia després del procés de fusió freda), que segons el Ministeri Públic, "ocultava gran part dels deterioraments" que es van arrossegar als comptes del 2011. Així mateix, ha inclòs el diari de sessions de la comissió que investiga l’origen de la crisi financera al Congrés dels Diputats a fi que la sala conegui els relats tant de Rato com de l’exconseller Ildefonso Sánchez Barcoj i de l’inspector José Antonio Delgado.

Entre les proves més recents hi ha l’informe pericial elaborat per l’expert cedit pel Banc d’Espanya, Antonio Busquets, sobre l’impacte que hauria pogut ocasionar a Bankia la reclamació de la companyia d’assegurances Aviva, vinculada fins a la integració a Bancaja, i que va arribar a demanar una indemnització de 944 milions d’euros.