27 set 2020

Anar al contingut

L'FMI empitjora els seus pronòstics de creixement, deute i dèficit per a Espanya

L'organisme demana reprendre la consolidació fiscal, accelerar la reducció del deute i preservar la viabilitat del sistema de pensions

Europa Press / Madrid

L'FMI empitjora els seus pronòstics de creixement, deute i dèficit per a Espanya

La recuperació de l’economia espanyola està entrant en una fase de "maduresa" en la qual nous riscos ennuvolen les perspectives a mitjà termini, segons adverteix el Fons Monetari Internacional (FMI), que ha retallat el seu pronòstic de creixement per a aquest any al 2,5%, davant el 2,7% que contemplava a l’octubre, mentre que ha revisat a l’alça les seves projeccions de dèficit i deute públic.

"Les difícils reformes estructurals que Espanya va emprendre en resposta a la crisi financera global continuen donant fruit, però la recuperació econòmica està madurant i nous riscos ennuvolen les perspectives a mitjà termini", assenyala l’FMI en les conclusions sobre la seva anàlisi anual de l’economia d’Espanya.

D’aquesta manera, la institució anticipa una moderació del creixement el 2018 més gran del previst l’octubre passat, reduint el ritme d’expansió al 2,5%, dues dècimes menys del previst anteriorment, mentre que ha confirmat el seu pronòstic del 2,2% per al 2019 i pronostica una desacceleració de l’activitat a l’1,8% un any després, convergint en el mitjà termini amb la seva taxa potencial de l’1,75%.

Quant a la situació dels comptes públics, l’FMI ha empitjorat els seus pronòstics sobre l’evolució del dèficit, que ara preveu que assoleixi el 2,8% del PIB el 2018 i el 2,4% el 2019, en els dos casos una dècima per sobre del nivell anticipat a l’octubre, mentre que el 2020 continuarà registrant un desequilibri negatiu del 2,4% del PIB.

Així mateix, la institució internacional ha revisat lleugerament a l’alça les seves projeccions de deute públic per a Espanya, fins al 97,3% del PIB aquest any i el 96% el següent, amb una previsió del 94,8% del PIB per al 2020.

"Aquestes projeccions reflecteixen un menor recolzament de l’entorn exterior i el debilitament de la demanda domèstica", ha indicat Andrea Schaechter, cap de la missió de l’FMI a Espanya.

Per la seva banda, el Consell Executiu de l’FMI, presidit per la directora gerent de l’FMI, Christine Lagarde, ha destacat la "fortalesa continuada" del creixement de l’economia espanyola, així com la reducció de l’atur, que reflecteixen els millors fonamentals, tot i que va advertir que, "malgrat els assoliments, diversos riscos a la baixa ennuvolen les perspectives a mitjà termini".

En aquest sentit, el directori de l’FMI ha encoratjat les autoritats espanyoles a perseverar en les polítiques i reformes dirigides a millorar de manera addicional la resiliència econòmica, reduint el deute públic, millorant la productivitat, retallant la desigualtat i augmentant l’ocupació, especialment entre els aturats de llarga durada i els joves.

Així mateix, l’òrgan de govern de l’FMI ha destacat el sanejament del sector bancari espanyol, assenyalant la importància d’una rigorosa gestió de la liquiditat i dels riscos aparellats als tipus d’interès davant d’una eventual normalització de la política monetària del Banc Central Europeu (BCE).

D’aquesta manera, la institució ha valorat positivament el pla de les autoritats per crear una autoritat macroprudencial per abordar millor els potencials riscos per a l’estabilitat financera i expandir les eines macroprudencials del Banc d’Espanya.

Reduir "més ràpid" el deute

Entre les demandes de l’FMI a les autoritats espanyoles, la institució assenyala la necessitat de reprendre el procés de consolidació fiscal i de reduir "més ràpid" el deute públic, donant la benvinguda a l’objectiu de dèficit del Govern per al 2019.

En aquest context, el directori de l’FMI recomana a les autoritats espanyoles adoptar un paquet de mesures sòlides i un pla d’accions de contingència en cas de registrar-se potencials insuficiències fiscals.

Les pujades d’ingressos ajudaran a reduir el dèficit

D’aquesta manera, el directori de l’FMI ha pres nota dels plans del Govern per captar ingressos addicionals, assenyalant que les mesures plantejades per elevar els ingressos poden reduir el dèficit, ajudar a finançar més despesa social i contribuir a reduir la desigualtat, mentre que va encoratjar les autoritats a retallar gradualment els béns i serveis que disfruten d’IVA reduït, així com a abordar les ineficiències del sistema tributari i apujar els impostos mediambientals.

La responsable de la missió de l’FMI per a Espanya ha assenyalat que, atès el "nivell de risc" del deute públic, el país probablement es veuria forçat a retallar la despesa o apujar els impostos en cas que l’economia es veiés afectada per futurs sotracs, mentre que en cas que el deute i el dèficit fossin inferiors, Espanya es trobaria en una millor posició per estabilitzar l’economia i protegir els ciutadans de bruscos canvis en l’atur.

"Això crearia el marge i els recursos que es podrien utilitzar en el futur quan fossin necessaris", ha apuntat Schaechter.

Preservar la solvència del sistema de pensions

D’altra banda, el directori de l’FMI ha remarcat la necessitat de "salvaguardar la viabilitat financera del sistema de pensions", assenyalant que vincular permanentment la seva revalorització a la inflació, sense introduir mesures compensatòries, col·locaria la despesa en pensions en una "pronunciada trajectòria alcista", per la qual cosa ha demanat una aproximació transparent, exhaustiva i equitativa a les reformes del sistema de pensions.

Referent a això, Andrea Schaechter considera que les reformes del 2011 i 2013 van abordar les pressions financeres sobre el sistema de pensions, tot i que l’acceptabilitat dels esmentats canvis ha sigut posada en dubte pels ciutadans.

"És clar que seran necessaris més ajustaments del sistema de pensions", explica la funcionària de l’FMI, afegint que, segons la seva opinió, serà "molt difícil" evitar completament una reducció de les prestacions en el futur si no hi ha canvis fonamentals en les contribucions al sistema i al mercat laboral.

Defensa la reforma laboral

En aquest sentit, els dirigents de l’FMI van destacar la forta creació d’ocupació registrada a Espanya, la qual cosa ha portat la institució a preveure que la taxa d’atur baixarà aquest any al 15,6% i continuarà disminuint els pròxims anys, situant-se en el 14,7% el 2019 i el 14,3% el 2020.

D’aquesta manera, l’FMI ha demanat al Govern "preservar l’impuls de les anteriors reformes laborals", encoratjant les autoritats a abordar la dualitat del mercat de treball, reforçar les polítiques actives d’ocupació i millorar els incentius per a una mobilitat laboral més gran entre regions, així com garantir la flexibilitat salarial, remarcant que l’augment dels sous s’hauria d’alinear amb l’augment de la productivitat.