Impost hipotecari

200 persones es manifesten a Barcelona contra la «injusta» decisió del Suprem

Sindicats, organitzacions socials i en defensa dels consumidors clamen contra l'«insuficient» decret de Pedro Sánchez, que creuen que hauria de tenir caràcter retroactiu

sentencia-supremo

sentencia-supremo / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Després del dictamen en favor de la banca, els actors socials han sortit al carrer per expressar el seu rebuig. A la concentració convocada per a dissabte davant la seu del Tribunal Suprem a Madrid li han escalfat l’ambient diverses protestes celebrades aquest divendres per tota la geografia espanyola. A Barcelona, sindicats, organitzacions cíviques i de defensa dels drets dels consumidors han clamat contra una decisió que consideren “injusta” i “contrària als interessos de la majoria de la població”.

CCOOUGTÒmnium Cultural, la Taula del Tercer Sector i Facua, entre d’altres, s’han manifestat divendres a la tarda davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en una protesta que ha aglutinat unes 200 persones. La Plataforma d’Afectats per les Hipoteques els ha precedit en una cassolada que la resta d’assemblees de l’organització replicaran demà per tot Espanya.

“La decisió del Tribunal Suprem demostra que el poder judicial no és tan independent”, ha declarat el secretari general d’UGT a nivell estatal, Josep Maria Álvarez. També ha carregat contra el posterior decret de Pedro Sánchez, que obliga a assumir el tribut hipotecari a la banca, el qual ha qualificat d’“insuficient”, ja que considera que hauria de tenir un efecte retroactiu.

Notícies relacionades

Les entitats han manifestat que la decisió del Suprem suposa un “retrocés democràtic”, en paraules de la portaveu de la PAH, Lucía Delgado. “És una mostra que els poders de l’Estat han abdicat de les seves responsabilitats”, ha opinat per la seva part el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco. “La justícia ha de renovar-se, sinó podem posar en risc la democràcia”, ha afegit el president de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAV), Jordi Giró.

Barcelona viurà dissabte una altra manifestació contra la sentència del Suprem, aquesta vegada convocada a les sis de la tarda a la plaça Catalunya per les diferents organitzacions en defensa del dret a la vivenda, com el Sindicat de Llogaters, 500x200 o la mateixa PAH. A les principals ciutats de la resta del territori espanyol també hi ha convocades concentracions davant les seus del poder judicial.