privatització

El Govern reclama 38 milions a Acciona per ATLL

La comissió creada per liquidar el contracte conclou que la concessionària ha de pagar, no cobrar

zentauroepp41199110 sociedad vista aerea de la desalinizadora del llobregat  en 180607143539

zentauroepp41199110 sociedad vista aerea de la desalinizadora del llobregat en 180607143539 / ATLL

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala

La Comissió de recolzament a la liquidació del contracte d’adjudicació del servei de proveïment d’aigua en altad’Aigües Ter Llobregat  (ATLL), creada per la Generalitat, ha conclòs que la concessionària d’aquest contracte, un consorci liderat per Acciona, haurà de tornar al Govern un total de 38,42 milions d’euros i rebutja una indemnització per danys i perjudicis, que creu que només podria ser aplicable si una de les parts hagués sigut declarada culpable, "cosa que no s’ha produït".

La Comissió, integrada per les conselleries de Territori i Sostenibilitat i Economia, el Gabinet Jurídic de la Generalitat i l’Agència Catalana de l’aigua (ACA), es va crear el juliol i després de nou sessions de treball ha determinat l’abonament d’aquests 38,42 milions, una quantitat que ja ha sigut comunicada a la concessionària, que ara té 10 dies de termini per presentar al·legacions, segons ha informat la Generalitat en un comunicat aquest dijous.

Per calcular aquesta quantitat, la Comissió ha considerat la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del 22 de juny del 2015, que declarava nul·la l’adjudicació. Fonts del Govern afirmen que la resolució "no declarava cap culpable i, per tant, no hi havia dret a indemnització".

Aquestes xifres contrasten amb els més de 1.000 milions que el consorci liderat per Acciona reclama a la Generalitat per la liquidació del contracte d’ATLL, que proveeix d’aigua potable a més de 4,5 milions de catalans.

En concret, els informes pericials obtinguts per Acciona xifren en 305 milions d’euros la liquidació del contracte de gestió del servei de proveïment d’aigua en alta, als quals s’hi sumen 769 milions per danys i perjudicis. La mateixa Generalitat havia previst sumes més elevades, entorn d’uns 400 milions.  

D’aquesta manera, la compensació total que la Generalitat hauria de pagar segons aquests informes ascendiria a 1.074 milions d’euros, sense computar la deducció de les provisions per liquidació ordinària del contracte i que són d’uns 38 milions d’euros.

La Comissió ha indicat que la concessionària, a data 31 de desembre del 2018, haurà obtingut uns ingressos estimats de 912,6 milions d’euros per ingressos de subministrament d’aigua i venda d’energia elèctrica.

Notícies relacionades

Els seus càlculs sobre la liquidació inclouen els costos d’explotació i un marge industrial sobre els costos d’operació d’un 10%, més el cost de les obres executades, el cànon inicial i els cànons anuals satisfets, a més de l’interès legal sobre el cànon inicial pendent de recuperació.

En total, la Comissió xifra en un total de 874,17 milions les despeses que corresponen a la Generalitat, i això restat als ingressos obtinguts per la concessionària dona un resultat negatiu de 38,42 milions a tornar per part del consorci liderat per Acciona.

Temes:

ATLL Acciona