L'impost de les hipoteques

El Govern ha de decidir si assumeix la resolució del Suprem o si canvia la llei

El projecte de llei hipotecària pretén aclarir el repartiment de càrregues entre la banca i clients

La Comissió d'Economia del Congrés es reunirà el dia 13 després d'analitzar la sentència de l'alt tribunal

undefined45579213 ministra economia nadia calvio senado181106202838

undefined45579213 ministra economia nadia calvio senado181106202838 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La Comissió d’Economia del Congrés dels Diputats que debat el projecte de llei hipotecària va decidir aquest dimarts retardar fins al pròxim dia 13 la reunió inicialment prevista per incorporar al text una proposta que aclareixi el repartiment de càrregues entre el banc i el client a l’hora de formalitzar un crèdit amb garantia immobiliària.

Al principi, el propòsit del Govern, a través del Grup Socialista, era traslladar al text del projecte de llei el criteri que resultés de la resolució del Suprem sobre a qui correspon pagar l’impost sobre actes jurídics documentats lligat a la consitució d’una hipoteca. 

Almenys aquest era el propòsit abans de conèixer-se, aquest mateix dimarts, que la nova resolució del Suprem, en contra del previst de forma majoritària, ha tornat a assignar al client l’obligació de pagar aquest impost.

Notícies relacionades

Després d’aquesta sorprenent resolució del Suprem, el Grup Socialista espera ara que el Govern decideixi si trasllada al projecte el criteri del Suprem (i donar certesa jurídica que el client sigui el subjecte passiu de l’impost) o si al contrari aprofita la tramitació per promoure un canvi efectiu d’aquesta llei, amb efectes en el futur, mai de caràcter retroactiu.

Al Govern li apressa la tramitació del projecte de llei reguladora dels contractes de crèdit immobiliari, ja que ve imposat per la necessitat d’incorporar en l’ordenament jurídic espanyol una directiva comunitària la transposició de la qual ja acumula un retard de més de dos anys i mig. Com a conseqüència d’aquest retard, Espanya està exposada a un risc de sanció milionària per part de la Comissió Europea si la definitiva aprovació de la nova llei no es produeix en les pròximes setmanes.