ALT TRIBUNAL

El Tribunal Suprem decidirà el 5 de novembre si la banca ha de pagar sempre l'impost de les hipoteques

L'alt tribunal ha resolt tres sentències en el mateix sentit i el ple debatrà els seus efectes

atlas-20181022-el-supremo-decidir-el-prximo-5-de-noviembre-quin-debe-pagar-el-impuesto-de-las-hipotecas / periodico

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El president la Sala Tercera del Tribunal Suprem ha decidit que el ple jurisdiccional en què es revisarà la sentència de les hipoteques que obliga la banca a pagar l’impost d’actes jurídics documentats (AJD) tindrà lloc el proper dia 5 de novembre, segons ha informat aquesta institució en un comunicat.

Aquesta decisió s’ha pres en la reunió convocada aquest dilluns pel president del Tribunal SupremCarlos Lesmes, amb els magistrats que van dictar la sentència que establia que la banca, i no els seus clients, s’havia de fer càrrec del pagament de l’impost d’actes jurídics documentats en la firma d’una hipoteca.

Aquesta reunió servirà per analitzar la situació creada després de la sentència publicada, i dos de més pendents de fer-se públiques que van en la mateixa línia, per veure si creen jurisprudència o es limiten a aquests tres casos concrets. I, sobretot, per precisar "els efectes" d’aquestes decisions, segons fonts jurídiques. Les tres sentències canvien el criteri sobre el subjecte passiu de l’impost i, en lloc de ser l’hipotecat com fins ara, passa a ser-ho el creditor del préstec, és a dir, el banc. El ple jurisdiccional s’ha convocat el 5 de novembre perquè no ha sigut possible trobar una data abans. En aquest ple es podrà "matisar" la jurisprudència, així com concretar-ne els efectes, tant si a partir d’ara serà sempre la banca la que hagi de pagar aquest impost com altres aspectes com ara la retroactivitat de la sentència. 

Notícies relacionades

En la nota informativa del president del Tribunal Suprem feta pública aquest dilluns es recalca que la sentència sobre el cas de l’Empresa Municipal de la Vivenda de Rivas Vaciamadrid, feta pública dijous passat, "és ferma i no susceptible de revisió pel ple de la Sala Tercera, produint plens efectes en relació amb les parts en litigi i respecte a l’anul·lació de l’article 68, paràgraf segon, del reglament de l’impost sobre actes jurídics documentats (AJD)." Precisament, el paràgraf segon anul·lat és el que estableix que "quan es tracti d’escriptures de constitució de préstec amb garantia es considerarà adquirent el prestatari". L’"adquirent" és a qui li correspon pagar l’impost, segons la llei, i l’esmentat paràgraf ara anul·lat establia amb claredat que requeia a l’hipotecat o "prestatari".  

La nota de Lesmes destaca que simultàniament a l’esmentada sentència es "van deliberar, van votar i van decidir unes altres dues sentències entre les mateixes parts i amb similar objecte, els dos pendents únicament de notificació" i que "tampoc són susceptibles de cap revisió". De nou, el ple del 5 de novembre haurà de decidir si es tracta només d’uns casos concrets o si estableixen ja un canvi general de jurisprudència i amb quins efectes.