Factura de la llum

El paquet de mesures que prepara el Govern per abaixar el preu de la llum

L'Executiu podria aprovar aquest divendres aquest reial decret que inclourà una ampliació del bo social

zentauroepp10449792 barcelona 30 04 2009 la tarifa de la luz parece que va ser c180608124553

zentauroepp10449792 barcelona 30 04 2009 la tarifa de la luz parece que va ser c180608124553 / ALVARO MONGE

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La ministra Teresa Ribera va anunciar el 19 de setembre un reial decret urgent per pal·liar les pujades de preu de la llum que serà previsiblement aprovat en el Consell de Ministres d’aquest divendres, entre les mesures que inclourà hi haurà la suspensió de l’impost de generació, que afecta de forma directa les elèctriques i de forma indirecta el consumidor –a través del terme “energia facturada” al rebut–, però també altres que dotaran les llars d’eines per poder gestionar les seves despeses i estalviar a la factura elèctrica.

Entre elles, el Govern preveu obligar les elèctriques a simular a la factura dels seus clients amb tarifa de Preu Voluntari per al Petit Consumidor (PVPC) el preu corresponent del seu consum si tinguessin una tarifa de distribució horària, és a dir, aquella que diferencia entre hora punta (de 12.00 h a 22.00 h a l’hivern i de 13.00 h a 23.00 h a l’estiu) i hora vall (de 22.00 h a 12.00 h a l’hivern i de 23.00 h a 13.00 h a l’estiu).  

Segons les dades publicades per la CNMC, a Espanya hi ha 11,1 milions de llars que estan al mercat regulat (PVPC), de les quals només 660.000 tenen una tarifa de distribució horària, i això que molts experts en energia, com Jorge Morales de Labra, asseguren que aquesta tarifa retalla el preu final del rebut entorn d’un 15%. “No es tracta de posar una rentadora a les 5 del matí. La majoria de famílies tenen un consum major en aquelles hores (vall) que en les restants”, va agregar Morales de Labra.

A més, el reial decret també inclourà una disminució dels trams de potència contractada a la factura de la llum que en l’actualitat se situen en 1,1 kWh perquè els clients puguin ajustar millor el seu consum. Segons la norma actual, un usuari pot contractar una potència de 3,5 kWh o de 4,6 kWh, però no una de 3,6 kWh o una de 4 kWh, una diferència que pot suposar a la factura anual al voltant de 25 euros –sense comptar els costos fixos–.

Bo social 

Però si en algú va centrar la seva atenció la ministra Ribera durant la intervenció en el Congrés dels Diputats va ser en el col·lectiu més vulnerable. L’actual bo social elèctric tenia els dies comptats, el 8 d’octubre en caducava l’aplicació, i el nou bo només havia aconseguit 700.000 clients registrats (dades de fa un mes), per la qual cosa el Govern ampliarà el termini fins a finals d’any.

A més, s’hi donarà una cabuda més gran a les famílies monoparentals, més susceptibles a la vulnerabilitat i a la pobresa energètica i amb un component de gènere –el 85% d’elles estan compostes per una mare i un nen–, i per això es modificaran els criteris per augmentar en 0,5 vegades l’IPREM establert en l’actualitat.

El Govern també prohibirà en aquest reial decret que es talli el subministrament elèctric en una vivenda beneficiària de bo social si en aquesta hi ha un menor de 16 anys, de manera que es considerarà servei essencial i entrarà a formar part de la prohibició imposada en la llei del sector elèctric.

També s’ampliaran els llindars de descomptes’ampliaran del bo elèctric i se’ls donarà més flexibilitat, és a dir, fins aquest moment el bo social només és aplicable a un consum mensual bàsic que s’assigna segons la llar  –entre els 100 kWh al mes en una llar sense menors i els 300 kWh al mes de les famílies nombroses– i l’excés d’aquesta xifra es factura a un preu normal. A partir de l’entrada en vigor d’aquest reial decret els consumidors podran distribuir-se el consum de forma anual.

Notícies relacionades

A més, el Govern, com va anunciar Ribera, crearà un nou bo tèrmic que serà una ajuda directa als beneficiaris del bo social elèctric en funció del grau de vulnerabilitat, del nombre de persones que formin la unitat familiar i de la zona climàtica en què es trobi la casa seva.

Tant l’ampliació del bo social elèctric com la creació d’un bo social tèrmic s’acompanyaran d’una estratègia nacional sobre la pobresa energètica en sis mesos.