La UE redueix a sis la seva llista negra de paradisos fiscals

Les úniques jurisdiccions que no cooperen són Samoa Nord-americana, Samoa, Guam, Namíbia, Trinitat i Tobago i les illes Verges dels EUA

jrico32566821 bru23 bruselas  b lgica  27 01 2016   el vicepresi160201195021

jrico32566821 bru23 bruselas b lgica 27 01 2016 el vicepresi160201195021 / OLIVIER HOSLET

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez / Bruselas

L’última vegada que els ministres d’Economia i Finances de la UE van retocar la llista negra de paradisos fiscals va ser a finals de maig per eliminar els noms de les Bahames i Saint Christopher i Nevis de la llista de jurisdiccions que no cooperen en matèria fiscal. Aquest dimarts, els 28 han decidit treure un territori més de la llista: les illesPalau, que han confirmat el seu compromís de reforma al més alt nivell polític.

Notícies relacionades

Això significa que, de les 92 jurisdiccions que van rebre inicialment la carta de la Comissió Europea anunciant-los que serien objecte d’un examen en profunditat per avaluar la seva aplicació de les normes en matèria de transparència fiscal, fiscalitat justa i compliment de les directrius de l’OCDE sobre l’erosió de les bases imposables, només en queden sis a la llista. Es tracta de Samoa Nord-americana, Samoa, Guam, Namíbia, Trinitat i Tobago i les illes Verges dels Estats Units.

La llista, que no ha fet ni un any, va ser creada a començaments del desembre del 2017 per intentar prevenir l’evasió fiscal per mitjà de la dissuasió i promoure la bona governança en l’àmbit mundial. A més d’una llista negra compta amb una altra de “grisa”, que inclou els territoris que s’han compromès a fer reformes però no han adoptat encara prou mesures. D’aquesta segona llista, que comptava fins ara amb 65 jurisdiccions, en cauen també dues més: Liechtenstein i el Perú. Els 28 han conclòs que les seves autoritats han complert tots els compromisos assumits.