Negociació pressupostària

Sánchez rebaixa el seu propòsit de fer pagar més impostos les multinacionals

Hisenda renuncia a aplicar la tributació mínima del 15% sobre el resultat empresarial

El Govern també ha fet marxa enrere amb l'amnistia fiscal i l'impost a la banca

zentauroepp44922735 sanchez iglesias180906175413

zentauroepp44922735 sanchez iglesias180906175413

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El bany de realitat que s’està donant el programa de fiscalitat del PSOE des que Pedro Sánchez va arribar a la Presidència del Govern no cessa. Després d’haver renunciat a publicar la llista de contribuents acollits a l’amnistia fiscal del ministre Montoro i pocs dies més tard de descartar un nou impost sobre la banca, fonts del Govern de Sánchez admeten ara que la tributació mínima del 15% que es pretén establir en l’impost de societats no s’aplicarà sobre el resultat comptable obtingut pels grups multinacionals, sinó sobre la base imposable de l’impost.

A la pràctica, l’opció que ara estudia el Govern és més avantatjosa per a les empreses ja que, tret d’en casos excepcionals, la base imposable de l’impost de societats és menor que el resultat comptable, per efecte de les deduccions fiscals. 

Un debat de 6.500 milions

Així, per exemple, el 2015 els grups consolidats van obtenir un resultat comptable positiu proper als 90.000 milions, si bé la base imposable declarada va quedar reduïda a uns 33.000 milions. D’aquesta manera, la quota líquida que van pagar aquests grups (6.564 milions), va representar un tipus efectiu del 20% sobre la base imposable (lleugerament per sota del tipus nominal del 25%) però de tan sols el 7,54% sobre el resultat comptable (aquest percentatge va ser del 12,25% en les societats no integrades a grups)

Partint d’aquestes dades agregades es podria arribar a la conclusió aproximada que fixar una tributació mínima del 15% sobre el resultat comptable dels grups –tal com plantejava el PSOE alseu document programàtic– podria aportar una recaptació addicional a Hisenda d’uns altres 6.500 milions provinents d’aquest col·lectiu integrat per una mica menys de 5.000 contribuents. El grup de Units Podem també és partidari d’utilitzar el resultat comptable com a referència tot i que al seu document negociador es parla de manera imprecisa d’“establir un terra no deduïble del 15 %”. 

Aquesta opció és la que sembla haver descartat ara el Govern. En vista d’això, els efectes d’aplicar aquesta taxa mínima de tributació del 15% sobre la base imposable podrien resultar molt inferiors.

Des del punt de vista de Luis del Amo, secretari tècnic del Reaf (òrgan especialitzat en fiscalitat del Consell d’Economistes), resulta “tosc” plantejar un tipus efectiu mínim sobre el resultat comptable. “Cada empresa té uns motius per a arribés a una base imposable menor aplicant els incentius fiscals que preveu la llei” raona. “Aplicar un tipus mínim sobre la base imposable, és més fàcil, però ¿què es pretén? ¿que una empresa tributi el 15% de la seva base imposable tot i que hagi fet molta inversió deduïble en I+D? Bé, és una opció...” explica amb escepticisme.

Doble imposició de dividends

Notícies relacionades

En paral·lel, Hisenda també està buscant com frenar determinades exempcions per doble imposició que s’apliquen els grups empresarials quan les seves filials repatrien a Espanya els beneficis obtinguts. En aquest cas, el repte és fer-ho sense violentar els convenis de doble imposició firmats amb la resta dels països.

L’anterior ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, també preocupat per l’escassa capacitat recaptatòria de l’impost de Societats, va adoptar mesures per limitar la deducció per doble imposició internacional, així com la compensació de bases imposables negatives i el tractament de les pèrdues d’entitats participades. Aquest conjunt de frens es va traduir en una recaptació addicional per l’impost de 1.283 milions el 2017, segons l’informe de recaptació anual de l’Agència Tributària. Els plans de la ministra María Jesús Montero semblen apuntar en aquesta mateixa direcció.

Les empreses ja guanyen com el 2017, però paguen la meitat

Només al sector financer, el Banc d’Espanya va estimar en 68.464 milions d’euros els crèdits fiscals acumulats en el sector financer a finals del 2014, llestos per minorar bases imposables futures i per reduir el pagament d’impostos en les entitats.