VEREMA PRIMERENCA

Raimat: la primera collita

El celler del grup Codorniu arrenca de matinada i a mà el primer raïm de tot Europa

La firma ilerdenca basa la producció en la viticultura sostenible i ecològica

zentauroepp39517762 los vi edos de la vendimia nocturna de raimat170801133547

zentauroepp39517762 los vi edos de la vendimia nocturna de raimat170801133547

2
Es llegeix en minuts
Jordi Jon Pardo

El celler Raimat, ubicat a la denominació (DO) Costers del Segre de Lleida, ha donat el tret de sortida a la primera verema de tot Europa.  Caracteritzada per una producció sostenible i una recol·lecció raïm a raïm, com cada any, l’equip de viticultura ilerdenca ha iniciat la collita aquesta matinada–des de les 10 hores de la nit fins a les nou del matí– a mà i a només un cep, una tècnica que afavoreix les aromes i evita les fermentacions no desitjades. El resultat, una expressió vinícola a nivell de gustos i aromes que assegura uns sabors equilibrats i intensos.

La collita s’inicia amb el raïm ‘chardonnay’, petit i sucós, de brotada ràpida i destinat a l’elaboració del cava de sabor més cítric. Els ceps de vigor mitjà assignats a l’elaboració de vins blancs es recolliran entre agost i mitjans de setembre, més dolços i afruitats, que inclouen elxarel·lo a part d’un ‘chardonnay’ més madur. La verema acaba a l’octubre amb la recollida de la raïms negres de vins negres, de pellofa dura i suc més saborós, que agrupa la garnatxa i l’ull de llebre.

Tasca nocturna

Un centenar de veremadors han passat la nit entre les vinyes de Raimat, que s’estenen per 300 hectàrees del Segrià, recollint un per un el raïm d’una sola cara del cep blanc. Aquesta selecció minuciosa afavoreix preservar-ne les propietats gràcies a les baixes temperatures de la recollida nocturna. Gràcies a aquesta tècnica, unida a les condicions climàtiques equilibrades, s’espera una collita fructífera durant les pròximes setmanes, que es traduirà en vins de qualitat superior.

“Les condicions del 2018 han sigut extraordinàries: primavera plujosa i fresca i ara un estiu sec i calorós. Això es tradueix en un lleuger retard de la maduració, sanitat excel·lent, vins més frescos, aromes més afruitades i intenses. Per al raïm negre haurem d’esperar una mica més per veure com evolucionen fins a la verema al setembre i l’octubre”, ha ressaltat el director de viticultura de Raimat, Xavier Farré.

Vi ecològic

Notícies relacionades

La viticultura sostenible atorga la possibilitat d’elaborar vi sense alterar l’equilibri del lloc on broten les vinyes. El celler de Raimat s’atribueix el fet d’estar a l’avantguarda d’aquesta pràctica. Però compte amb el recolzament oficial. El Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) ha atorgat aquest any la certificació especialitzada en ‘Producció Ecològica’ a la firma catalana per uns vins conreats sense adobs, ni pesticides de síntesi química durant la temporada passada i que espera repetir-se els mesos venidors.

Les infraestructures de Raimat han sigut pioneres des de la seva creació el 1914 en l’aplicació de sistemes de viticultura sostenible relacionades amb l’ús d’energies 100% renovables; una planta de combustió pròpia de biomassa; envasos eco-friendly; mètodes naturals per combatre plagues; entre altres fites. “El secret és treballar amb la naturalesa i no contra ella; deixar que la vida a les vinyes segueixi el seu curs i intervenir només quan faci falta. D’aquesta manera, la terra s’enriqueix i la naturalesa respon en forma de vi” assenyala Farré.