pimes catalanes

La Fepime reclama la supressió del SOC o la seva reforma integral

La patronal adverteix de la "preocupant" falta de mà d'obra qualificada, que el servei d'ocupació pública no soluciona

Les empreses de fins a 50 treballadors són les que concentren gairebé el 70% de la contractació indefinida

fepime

fepime

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (Fepime) ha reclamat aquest dimecres la transformació radical ol’eliminació  del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) a causa de la seva "total inutilitat". La presidenta de la Fepime, Maria Helena de Felipe, ha assegurar que ja ha traslladat aquesta petició dràstica al president de la Generalitat, Quim Torra, i que aquest ha reaccionat amb un "en prenc nota". "Com a agència de col·locació, el SOC no serveix per a res. Les empreses tenen altres vies per buscar personal i no es cobreixen les necessitats formatives que requereixen les empreses. Es fan els mateixos cursos que fa 10 anys i no serveixen per a res", ha dit De Felipe. El secretari general de la Fepime, César Sánchez, ha afegit que "les polítiques d’ocupació actives estan allunyades de les necessitats de formació de les empreses". 

SOC inútil

De Felipe ha emfatitzat el consens de totes les patronals sobre la falta d’utilitat del SOC i ha destacat que en les pimes catalanes actualment la preocupació més gran és actualment la falta de mà d’obra qualificada. "No hem fet els deures ni l’Administració ni les empreses i el resultat és que falten treballadors per a tasques bàsiques en un context de creixent digitalització", ha explicat De Felipe, i com a resultat "la influència de la mà d’obra en el funcionament futur del negoci és una preocupació generalitzada entre les pimes". La presidenta de la Fepime i el secretari general de l’organització, César Sánchez, han avançat que plantejaran la necessitat de reformar el SOC al conseller de Treball, Chakir el Homrani, en una trobada que encara tenen pendent.

Pimes, ocupació estable

La Fepime ha destacat que les petites i mitjanes empreses, que suposen més del 90% del teixit empresarial (unes 600.000), van crear l’any passat els llocs de treball més estables. Entorn del 70% dels contractes indefinits els fan les empreses amb fins a 50 treballadors. No obstant, les patronals consideren que l’Administració dissenya bona part de les mesures de recolzament per a les grans empreses.

Fractura digital

Aquesta situació de falta d’ajuts a les pimes és especialment perceptible en la fractura digital que s’està obrint entre empreses segons la mida. L’ús de les noves tecnologies és del 3,43% en el cas de les microempreses (fins a 10 treballadors), molt lluny del 73,03% de les grans empreses. Malgrat això, no s’han habilitat plans efectius suficients per ajudar les empreses més petites a sumar-se amb èxit a la renovació tecnològica. També són les empreses més grans les que utilitzen més el comerç electrònic: el 22,85% de les que tenen més de 250 treballadors van vendre per internet el 2017, en contrast amb el 5,81% de les petites i el 15,14% de les mitjanes.

Reforma de contractes i autònoms

Notícies relacionades

De Felipe ha reclamat en aquest sentit, la reforma dels contractes d’aprenentatge i formació i eludir un increment de la pressió fiscal per a les empreses. "S’han de prendre mesures per facilitar la vida dels autònoms", ha afegir la presidenta de la Fepime, ja que considera que aquesta figura pot ser fonamental i han d’aplicar-se mesures que atorguin ajuts als autònoms almenys durant els primers tres anys de la seva activitat professional. 

L’informe sobre la situació econòmica i laboral de les pimes catalanes presentat aquest dimecres alerta que la preocupació per la falta de mà d’obra adequada s’ha anat incrementant els últims anys i afecta ja el desenvolupament de les empreses. Des del 2014, la influència de la qualitat del personal en el desenvolupament del negoci s’ha duplicat en les empreses de 10 a 49 treballadors, passant de l’11,30% el 2014 a prop del 25% el 2017.

Temes:

Patronal