canvis legislatius

Els advocats demanen incentius fiscals per al lloguer

Proposen que els propietaris que arrendin tinguin avantatges en l'IRPF, l'IVA i l'IBI

Els col·legis professionals plantegen que la durada del contracte sigui de sis anys, amb una pròrroga de quatre

pisos-alquiler-7

pisos-alquiler-7 / CHRISTIAN MORALES

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

El Consell de l’Adovacia Catalana (CICAC) i el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) plantegen que la reforma de la llei d’arrendaments urbans (LAU), que s’ha de dur a terme a partir de propostes legislatives de diversos grups parlamentaris, inclogui prou incentius fiscals que permetin la creació d’un mercat de lloguer sòlid. La seva proposta, presentada aquest dijous als mitjans de comunicació, demana augmentar el període legal mínim del contracte de lloguer, fins a sis anys i una pròrroga automàtica de quatre. Es tracta d’un període superior als cinc anys més una pròrroga de tres que inclouen les propostes presentades pel PSOE, Units Podem i ERC, que també es plantegen modificar la durada dels contractes.

Però, a més de la durada dels contractes, els col·legis d’advocats consideren que el canvi fonamental de la llei és que els incentius fiscals es puguin incloure en la seva reformulació. En relació ambl’IRPF, plantegen que la regla vigent sobre els rendiments íntegres del capital immobiliari que obliga el llogater a declarar les rendes del lloguer, fins i tot en el cas que aquesta no s’hagi cobrat, sigui suprimida i només es declari les rendes cobrades efectivament.

Guanys de patrimoni

A més es proposa estendre l’àmbit d’aplicació de les reduccions sobre la renda neta dels arrendaments de vivendes a les rendes obtingudes en forma d’activitat empresarial i s’introdueix una nova excepció dels guanys de patrimoni obtinguts per reinversió de l’import per la venda d’un bé destinat a l’arrendament.

Pel que fa a l’IVA, es proposa l’aplicació del tipus reduït del 10% a la realització d’obres de renovació i reparació de vivendes destinades al lloguer, com a mesura de foment de la rehabilitació. I finalment, proposen descomptes en l’impost de béns immobles (IBI) als immobles destinats al lloguer. "És molt important crear un veritable mercat del lloguer en aquest país i els incentius fiscals són la via més directa per aconseguir-ho", ha comentat Jesús Sánchez, secretari de la junta de govern de l’ICAB.

Índex del lloguer

Notícies relacionades

Sánchez ha precisat que cap de les mesures legislatives presentades al Congrés per a la seva tramitació no tenen en compte aquests incentius fiscals, tret de la del PSOE, que inclouincentius relacionats amb la creació d’índex del lloguer, raó per la qual plantegen als partits polítics que defensen la modificació de la llei que les tinguin en compte. 

Els canvis legals que plantegen els advocats inclouen també garantir el trasllat als serveis socials de les resolucions que determinin el llançament dels ocupants d’una vivenda per prevenir situacions d’exclusió. Malgrat que ha de ser l’Adminsitració qui s’encarregui d’oferir una solució habitacional per a cada cas. També proposa la supressió de la inscripció de registre del contracte per garantir la durada mínima en cas de pèrdua o resolució del dret del propietari o en cas de transmissió de la vivenda.