Dades Eurostat

Treballar des de casa: una tendència autònoma i a l'alça

El nombre de persones que desenvolupen la seva activitat professional sense sortir del seu domicili ha augmentat un 60% des del 2007, especialment entre els treballadors autònoms i joves

Treballar des de casa: una tendència autònoma i a l'alça
Es llegeix en minuts

Gabriel Ubieto

Treballar sense sortir de casa és una tendència minoritària actualment al mercat laboral espanyol, però amb uns números significativament a l’alça. Així ho mostren les últimes dades publicades per l’Oficina d’Estadística de la Unió Europea, Eurostat, que el 2017 van registrar que el 4,3% dels treballadors espanyols desenvolupava la seva activitat professional des del seu domicili. Un augment del 60% des de l’inici de la crisi financera el 2007, quan el percentatge era del 2,7%.

El treball a distància des de casa és una realitat més intensa entre els col·lectius de treballadors per compte propi o autònoms. Concretament el 16,2% dels autònoms treballaven el 2017 sense sortir de les quatre parets de la seva residència, quan el 2007 eren el 9,8%. Una tendència que a Europa també està a l’alça i la mitjana de la qual es va situar el 2017 en el 5% entre el global dels treballadors i en el 20,1% en el cas dels treballadors per compte propi.

En països com Holanda Luxemburgmés de la meitat dels treballadors autònoms treballaven el 2017 des de casa seva, una particularitat que es va produir amb més intensitat als països del nord d’Europa que als del sud, ja que Itàlia o Portugal van presentar percentatges molt similars als de l’economia espanyola.  

Autònoms i joves

Notícies relacionades

Si entre els treballadors per compte propi és on més es va prodigar a Espanya el fet d’exercir la professió des de casa, com més joventut, més teletreball. El 19,3% dels treballadors autònoms que tenen entre 15 i 29 anys van desenvolupar la seva activitat des del seu domicili.

Si bé entre el total de treballadors el gènere no és una variable rellevant per trobar diferències, entre els autònoms sí que existeix una certa bretxa. Si bé entre els homes autònoms el 15,4% treballaven des de casa, el percentatge va pujar fins al 17,7% en el cas de les dones. Una particularitat que s’inverteix en la franja concreta de treballadors joves (entre 15 i 29 anys), ja que el 15% de les autònomes van exercir des de casa, davant el 21,5% dels autònoms.