advertència

Els sindicats només acceptaran canvis "substancials" en la reforma laboral

CCOO i UGT donen marge al Govern però amenacen amb mobilitzacions si no actua

zentauroepp43141413 graf6198  madrid  01 05 2018   los secretarios generales de 180501112727

zentauroepp43141413 graf6198 madrid 01 05 2018 los secretarios generales de 180501112727 / Chema Moya

1
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar / Madrid

Marge de confiança, però sota vigilància. Després que el Govern hagi renunciat a derogar la reforma laboral que tant va criticar mentre estava a l’oposició, els sindicats s’han mostrat aquest dilluns disposats a acceptar que l’Executiu aprovi noméscanvis a curt termini, però sempre que siguin "substancials" i sense renunciar a la derogació de la norma a mitjà termini. I si no ho fa, han advertit, s’enfrontarà a protestes al carrer com les que va patir l’Executiu de Rajoy.

"Ens sentirem defraudats si només toca aspectes cosmètics. L’hi direm parlant, i si no veiem voluntat política l’hi direm al carrer. No deixarem que només s’empari en minories parlamentàries", ha advertit el secretari general de CCOO, Unai Sordo, en un curs de l’APIE a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo. "Si no dona resultat, la mobilització serà permanent", ha insistit el seu homòleg d’UGT, Josep Maria Álvarez.

Les centrals de treballadors volen especialment que l’Executiu acabi amb la prevalença delsconvenis  d’empresa sobre els col·lectius, prohibir que les empreses puguin subcontractar activitats fonamentals i que es torni a permetre que els convenis continuïn vigents quan vencin fins a l’aprovació d’un de nou. Entre altres aspectes, són els que estan disposats a negociar amb la patronal i el Govern. Però si no arriben a acords, exigiran a l’Executiu que busqui majories parlamentàries per aprovar canvis.

Acord imminent

Els líders sindicals també han insistit que "en els pròxims dies" podrien arribar a un acord amb la patronal sobre salaris (pujada del 2% més un 1% variable i un salari mínim en conveni de 1.000 euros en 14 pagues a aconseguir en tres anys). Fonts sindicals han apuntat que podrien firmar dos pactes: un sobre els sous i un altre sobre altres aspectes laborals que les dues parts negociaran amb el Govern. 

Notícies relacionades

Sordo i Álvarez també han considerat claus el pròxim sostre de despesa del 2019 i l’actualització del pla d’estabilitat del període 2018-2021, que s’ha d’enviar a la Comissió Europea per valorar la "voluntat" de l’Executiu de "modificar la política econòmica". El canvi de Govern, han advertit, ha obert una "època d’expectatives però de poques certeses". Així mateix, li han tornat a reclamar que no privatitzi Bankia i que la utilitzi per crear una banca pública que "doni cobertura a les necessitats del país".