Conflicte laboral

Un monjo budista denuncia el seu temple per explotació laboral

El religiós demana a un temple de Koyasan (Japó) 66.000 euros per jornades laborals com a guia turístic de sol a sol i sense parar durant més d'un mes

templo

templo

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La massificació turística no és un problema únicament associat a grans ciutats, tal com mostra la recent demanda interposada per un monjo japonès, que ha denunciat el temple budista en què vivia per excés de feina, una situació que el va obligar a demanar la baixa per depressió, segons han recollit aquest dijous mitjans locals.

El religiós, de 40 anys i treballador en un delstemples de Koyasan –Patrimoni de la Humanitat de la Unesco i meca del budisme al Japó–, reclama ara una compensació de 8,6 milions de iens, cosa que, fent el canvi, equival a uns 66.000 euros, pels danys ocasionats i les pagues no percebudes.

El monjo, que va començar a treballar al temple el 2008, iniciava la seva jornada laboral a les 5 del matí per atendre les persones que s’allotjaven al lloc i els visitants que hi acudien a resar i acabava ben entrada la nit, segons detalla la denúncia presentada i recollida per l’agència Kyodo. El religiós, que va patir una depressió el 2015 que li va fer demanar una baixa un any després, va arribar fins i tot a estar un mes sense tenir cap dia lliure.

Uns 50 dels117 temples que hi ha a la muntanya Koya allotgen turistes i persones interessats en el budisme, i el volum de visites s’ha multiplicat des del 2015, en el marc del 1.200è aniversari de la fundació del seu temple principal, Kongobuji.  Durant aquell any, el religiós sembla que va treballar 64 dies consecutius entre els mesos de març i maig, i 32 entre setembre i octubre.

Notícies relacionades

Segons va explicar l’advocat del monjo, el seu objectiu és difondre la gran càrrega de feina que pateixen els encarregats de gestionar els temples, que, tanmateix, no es veu reflectida en els salaris que reben pels serveis.

Koyasan, Patrimoni de la Humanitat de la Unesco des del 2004 com un dels llocs sagrats de pelegrinatge més importants del món, ofereix en alguns dels seus temples ‘shukubo’, un tipus d’allotjament perquè els pelegrins experimentin com és la vida dels monjos. 

Temes:

Japó