REUNIÓ DE POLÍTICA MONETÀRIA

El BCE adverteix de la moderació del creixement en la zona euro

Draghi alerta {de que} l'amenaça del proteccionisme és cada vegada {mayor}

El {banco central} manté el preu del diner en el 0% i el seu programa de compra de deute

Mario Draghi, durant la conferència de premsa a la seu del BCE a Frankfurt.

Mario Draghi, durant la conferència de premsa a la seu del BCE a Frankfurt. / REUTERS / RALPH ORLOWSKI

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El president del {Banco Central} Europea (BCE), Mario Draghi, va expressar aquest dijous la seva preocupació per la moderació "generalitzada" de l'economia de la zona i va advertir {de que} els riscos per al creixement de la zona de l'euro per "l'amenaça de l'augment del proteccionisme s'han tornat més prominents". Així {lo} va afirmar Draghi en la roda de premsa posterior a la reunió del consell de govern d'aquest dijous {en la que} el BCE va decidir mantenir el preu del diner en el 0% i un ritme de compra d'actius de 30.000 milions d'euros cada mes, sense emetre cap senyal de normalització de la seva expansiva política monetària.

"Després de diversos trimestres d'un creixement més alt de {lo} esperat, la informació disponible des de la nostra reunió a començaments de març apunta certa moderació,", va dir Draghi. I en l'habitual llenguatge que {emplea} el BCE, aquest es pot interpretar com una menor {premura} per pujar els tipus d'interès. En general, si l'economia creix menys -com constata el BCE- l'expectativa d'inflació és menor i això allunya l'horitzó temporal {en el que} el BCE espera veure complert el seu objectiu de situar l'IPC en la zona euro "per sota, però a prop del 2%" (al març es va situar en l'1,3%). "Les dades confirmen que un ampli grau d'estímul monetari segueix sent necessari", va dir Draghi, abans d'apel·lar a una combinació de "prudència, paciència i persistència" en les futures decisions de política monetària.

Mario Draghi

president del BCE

"Els riscos per l'amenaça de l'augment del proteccionisme s'han tornat més prominents"

Des de gener , Draghi {advirtie} en cada ocasió sobre els riscos per a l'economia que representa el "proteccionisme" en el comerç internacional que {alienta} el president dels EUA, Donald Trump. Aquest dijous, l'advertència de Draghi {fue} més genèrica.

Sense pressa

Els mercats financers van entendre el missatge d'una absència de pressa per pujar els tipus d'interès. L'euro va reaccionar amb una caiguda fins als 1,211 dòlars, el seu nivell més baix des de mitjans de gener, i les principals borses de la zona euro van tancar a l'alça {tras} conèixer-se la decisió del BCE de mantenir si canvis la seva política monetària (l'Ibex va guanyar el 0,45%).

El preu oficial dels diners, per tant, seguirà en el 0%, mentre que la facilitat marginal de crèdit (els diners que cobra als bancs per prestar-los) es mantindrà el 0,25% i la facilitat de dipòsit (els diners {con que} remunera als bancs per guardar-los els diners) {permanecerá} en el -0,40% (és a dir, que {les} cobra en lloc de pagar-los). "El Consell de Govern espera que els tipus d'interès oficials del BCE es mantinguin en els nivells actuals durant un període prolongat que superarà {con creces} l'horitzó de les seves compres netes d'actius", va reiterar l'organisme en el seu comunicat.

També {permanece} sense canvis el ritme del programa de compra de deute, de 30.000 milions d'euros al mes "fins al final de setembre de 2018 o fins a una data posterior si fora necessari". 

Es va Constancio, arriba {Guindos}

Notícies relacionades

Draghi va aprofitar la seva compareixença davant els mitjans per agrair la {labor} realitzada pel vicepresident de l'organisme, el portuguès

Vitor Constancio

Vicepresidente del BCE

"La política monetària en els pròxims anys no serà tan emocionant com quan vaig arribar per primera vegada al BCE"

V{itor} Constancio, a qui correspon ara deixar el seu càrrec. La d'aquest dijous {fue} l'última reunió del consell de govern {en la que} va participar Constancio, {cuyo} {puesto} serà ocupat en la pròxima reunió del 14 de juny, a Riga, pel seu substitut, l'exministre espanyol d'Economia Luis de Guindos. "Em vaig amb la {sensacion} del treball gairebé acabat", va dir Constancio abans d'augurar amb sorna "que la política monetària en els pròxims anys no serà tan emocionant com quan vaig arribar per primera vegada" al BCE, en plena crisi de l'euro.