Entorn internacional

Dues de cada tres empreses no disposen de plans davant el 'brexit'

La sortida del Regne Unit de la UE encara es veu amb despreocupació a Espanya

Organitzacions empresarials i consultores criden a acelererar els preparatius davant el canvi

fcasals34780803 benidorm   alicante  21 7 2016   verano  turismo benidorm   160827175011

fcasals34780803 benidorm alicante 21 7 2016 verano turismo benidorm 160827175011 / MIGUEL LORENZO

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Tot just falta un any perquè el Regne Unit marxi de les institucions de la Unió Europea (UE). El seu abandonament definitiu del mercat únic està previst per a una mica més tard, després del desembre del 2020. Un elevat percentatge d’empreses espanyoles tenen connexió, d’una manera o altra, amb el mercat britànic i, malgrat la sacsejada que per a totes elles suposarà la sortida del Regne Unit de la UE, el brexit, només una de cada tres declara estar-se preparant per a aquest moment. 

Aquesta dada tan preocupant procedeix d’un estudi recent elaborat per la consultora KPMG a partir d’una enquesta entre 2.000 directius espanyols. Un altre sondeig de les cambres de comerç de la UE posa de manifest que el brexit figura com l’última preocupació de les empreses no només a Espanya, sinó també a la mitjana de la UE. Només el 3% de les empreses espanyoles perceben el brexit com un condicionant previsible per a la seva activitat el 2018 (davant del 5% que així ho assenyalaven el 2017).

Però el brexit pot tenir importants conseqüències per a les empreses espanyoles en les àrees financera, fiscal i legal, així com en els models de negoci i cadenes de subministrament, en les relacions comercials i en la relació amb els empleats. De l’enquesta de KPMG, destaca la proactivitat del sector financer, en què més de la meitat (58%) de les firmes enquestades ja tenen un pla de contingència davant del brexit. Altres sectors àgils en la reacció han sigut els de turisme (39%) i serveis professionals (37%).

Massa incertesa

«De moment, les empreses espanyoles perceben que el brexit els enganxa una mica lluny encara», constata Raúl Mínguez, director del Servei d’Estudis de la Cambra d’Espanya. Hi ha molta incertesa sobre com serà la relació futura entre el Regne Unit i la UE, i això porta les companyies a no saber a què adaptar-se. A això s’hi afegeix la sensació que encara queda un temps transitori llarg (fins al desembre del 2020), que ho podria ser encara més si calgués. «Les empreses estan encara a l’expectativa, a veure què passa i quins són els terminis reals», resumeix Mínguez. 

La Comissió Europea també està preocupada per la relativa deixadesa de les institucions davant la bola de neu del brexit. En un recent informe del Comitè Europeu de les Regions es posa en evidència que «menys d’un terç de les regions d’Europa han adoptat accions davant del brexit». Darrere d’Irlanda, l’informe assenyala les regions espanyoles entre les més exposades a la sortida, juntament amb altres d’Alemanya, Holanda, Bèlgica i Itàlia.

La intensa caiguda de les exportacions espanyoles al Regne Unit en l’últim any sembla suggerir que la reacció de les empreses d’Espanya davant el brexit està adoptant un to derrotista. Després de molts anys amb un creixement de les vendes al Regne Unit per sobre de la mitjana, el 2017 van retrocedir l’1,1% davant d’una alça del 8,9% en les de la resta del món. Van disminuir sobretot les d’automoció, material de transport i de fruites, hortalisses i llegums.

Oportunitat de negoci

Notícies relacionades

Davant d’aquesta actitud de braços caiguts, des de les organitzacions empresarials i des de la Secretaria d’Estat de Comerç es comparteix la voluntat que les empreses espanyoles es preparin degudament per convertir el brexit en una oportunitat de negoci. «Soc optimista. Hi ha la conscienciació i estic convençut que les empreses espanyoles estaran preparades», afirma Bernardo Aguilera, director d’Economia i Afers Europeus de la CEOE. Per la patronal, l’escenari més plausible de la futura relació entre el Regne Unit i la UE és una via intermèdia entre «que les coses segueixin igual» i que tot sigui un desastre. Aquesta via podria adoptar la forma d’un pacte comercial avantatjós per a les dues parts, fins i tot més que el tractat segellat amb el Canadà, el CETA. Per això es parla d’un CETA-Plus.

Durant el període transitori –del 30 de març de 2019 al 31 de desembre del 2020– seguiran vigents les regles del mercat únic, amb les llibertats de moviments, mercaderies, capitals, persones i serveis. Però també, durant aquest temps, el Regne Unit podrà començar els seus futurs acords comercials amb tercers països i això és una cosa que podrà condicionar ja des del 2019 les relacions comercials de la UE amb el territori britànic, alerta Antonio Hernández, soci responsable d’Estratègia Internacional de KPMG. «Convé anticipar-se el màxim possible i no esperar que s’acabin les negociacions», aconsella.

Temes:

Brexit Empreses