Estudi Adecco

Només el 2% de les ofertes d'ocupació exigeixen postgraus

Els empleats amb formació de màster poden arribar a tenir una retribució salarial fins a un 55% superior

jcarbo38869350 upf180218182609

jcarbo38869350 upf180218182609 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El postgrau universitari té escàs pes en el mercat laboral espanyol però segueix sent apreciat com a element diferenciador en les ofertes de treball dirigides específicament a universitaris. Segons un estudi d'Adecco, només dos de cada 100 ofertes d'ocupació a Espanya exigeixen una titulació de postgrau. En el cas de Catalunya, apunten a un percentatge de l'1,6% del total. En el cas de llocs de treball que demanen una titulació universitària, el requisit de postgrau sí que es compleix en el 39,2% dels casos, percentatge que es va incrementar en 1,2 punts en un any. A l'hora d'exigir un postgrau, a Catalunya tenen més pes els que tenen una alta especialització (52,2%) davant els de preparació a la direcció (MBA i similars).

Especialistes

És especialment apreciada la formació superior especialitzada en assessoria jurídica, requisit que apareix en el 19,9% de les ofertes d'ocupació. Per a la majoria de càrrecs directius sí que és una titulació necessària en més del 50% de les ofertes d'ocupació. 

Salaris

Els empleats amb formació de màster o postgrau poden arribar a tenir una retribució salarial fins a un 55% superior davant una preparació bàsica (educació secundària). Si el salari mitjà d'un treballador amb formació bàsica està al voltant dels 15.000 euros bruts anuals, d'una mica més de 20.000 euros en el cas de grau superior de FP o 26.275 euros en el cas d'universitaris, els salaris mitjans en cas de nivell formatiu màxim és d'una mitjana de 30.943 euros bruts anuals. 

Exigències

Els experts d'Adecco atribueixen les diferents exigències de titulació per sectors i nivells de responsabilitat: "Per a directius i càrrecs intermedis es valoren principalment programes que dotin de coneixements de gestió i direcció, mentre que per a tècnics se sol·liciten programes especialitzats en la realització de les tasques que han de desenvolupar", expliquen. El creixement d'exigència més alt de postgraus es dona en els llocs de treball relacionats amb internet, ja que l'estudi d'Adecco detecta que s'han multiplicat per quatre en un any. 

Per categories

Notícies relacionades

En la categoria de directius, el postgrau és més demanat en aquelles ofertes dirigides al director comercial (36,6%), al director gerent (36,2%), al director financer (35,3%) i al director de recursos humans (35%). En el cas de la categoria de càrrecs intermedis, aquesta titulació és necessària per optar al càrrec d'adjunt a la direcció general (55,8%), al de cap de recursos humans (55,1%), al cap de màrqueting (51,5%) i al cap de comptabilitat (46,8%). Per autonomies, la Comunitat de Madrid, Catalunya i Andalusia ocupen les primeres posicions pel que fa a les zones que més valoren la titulació de postgrau, amb percentatges al voltant del 8%.