Crisi Xina-EUA

Lagarde tem que el proteccionisme "destrossi" l'actual sistema multilateral de comerç

La directora gerent de l'FMI alerta dels efectes de l'envelliment de la població i la feble productivitat en l'economia

La directora de l’FMI, Christine Lagarde.

La directora de l’FMI, Christine Lagarde. / STEPHEN JAFFE (EFE)

1
Es llegeix en minuts

Christine Lagarde, directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), ha alertat del risc que les restriccions unilaterals acabin destrossant l'actual sistema multilateral de comerç i ha instat a allunyar-se del proteccionisme "en totes les seves formes". "El sistema de regles i responsabilitat compartida es troba ara en perill de ser destrossat", ha advertit Lagarde en un discurs pronunciat a la Universitat de Hong Kong. "Seria un fracàs col·lectiu inexcusable", ha afegit.

En la seva intervenció, l'exministra francesa ha instat a posar en marxa les reformes necessàries mentre l'economia creix, i ha reiterat la seva crida a "reparar la teulada mentre brilla el sol" i ha assenyalat la urgència d'actuar davant l'increment de les incerteses.

"S'acosten moments foscos", ha indicat Lagarde, que ha anticipat un cada vegada més baix impuls dels estímuls fiscals als EUA i la Xina, mentre es preveuen pujades dels tipus d'interès i condicions financeres més restrictives a mesura que els bancs centrals normalitzen la seva política monetària. A més d'aquests desafiaments a curt termini, la directora de l'FMI ha subratllat els reptes a mitjà termini que representen qüestions com l'envelliment de la població i la feble productivitat, especialment a les economies avançades.

Notícies relacionades

Lagarde ha expressat la necessitat d'"allunyar-se del proteccionisme, en totes les seves formes", i ha reconegut que hi ha pràctiques comercials deslleials, però considera que la solució no és imposar aranzels, sinó aplicar mesures que afectin l'economia, incloent-hi polítiques fiscals i reformes estructurals.

En aquest sentit, la directora de l'FMI ha recomanat als EUA reduir les seves dinàmiques de despesa pública i millorar la seva recaptació per reduir el seu dèficit, i ha suggerit a Alemanya destinar el seu excés d'estalvi a impulsar el potencial de creixement de la seva economia.