Informe Adecco

¿On trobar feina si estàs en atur?

Comercials, dependents i teleoperadors són els perfils més demanats en el mercat laboral espanyol

40983231 591

40983231 591 / ALBERT BERTRAN

4
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Els dependents especialitzats, teleoperadors, preparadors de comandes, cambreres de pisos o els tècnics de manteniment en la indústria alimentària seran els perfils que experimentaran més demanda el 2018. Així es desprèn del 'XI Informe Adecco 'On trobar feina si estàs en atur?', segons el qual també s'experimentarà un augment de la demanda de teleoperadors, analistes de dades, operadors d'equips de ràdio i televisió i de telecomunicacions via satèl·lit i metges especialitzats en MIR. A més, els desenvolupadors en 'big data', tècnics de manteniment eòlic, operaris de línia, auxiliars de càtering aeri i, dins de l'àrea de farmaquímica, els representants de vendes veuran augmentar les seves possibilitats de trobar feina al llarg d'aquest any.

Salaris mitjans

El patró comú dels llocs de treball més sol·licitats són nivells salarials relativament baixos. Dependents, cambrers o preparadors de comandes apunten a salaris mitjans sobre els 15.000 euros anuals bruts i per sota sempre dels 20.000. En el cas dels teleoperadors, Adecco apunta a un salari mitjà de 13.700 euros. Els programadors i els analistes de dades són els professionals relativament més ben pagats en un mercat laboral amb contractes inicials que rarament superen els 30.000 euros. En el cas de metges amb MIR (sis anys de carrera universitària i especialització aprovada), Adecco apunta a salaris sobre els 45.000 euros anuals. 

Llocs de treball amb més ofertes

La classificació dels llocs de treball més sol·licitats està comandada actualment pels comercials, amb el 7,5% del total de contractacions. Són la baula bàsica de contractació en moments d'expansió de les empreses i això es reflecteix en les dades recopilades per Adecco. En aquest conjunt de feines que reflecteixen l'acceleració s'inclouen els teleoperadors, en segon lloc de la llista amb el 2,4% del total de les contractacions i salaris molt per sota de la mitjana. Segueixen els dependents, (amb l'1,9% del total de contractacions), administratius (1,7%); promotors (1,5%); encarregats de comerç (1,4%); operaris (1,4%); i cap de projecte informàtic (1,1%).

 Perspectives

Amb aquest estudi, Adecco pretén posar de manifest quins són els sectors que presenten millors perspectives de feina Espanya per orientar desocupats en la recerca d'un lloc de treball al llarg d'aquest any. Aquest llistat és un pols de les feines amb més demanda de treballadors. Els experts d'Adecco consideren que "les persones en situació de desocupació podran trobar en aquestes professions una opció real per reincorporar-se al mercat laboral o canviar d'orientació en la seva carrera professional, ja que la formació necessària no és tan qualificada com per a altres posicions que demana el mercat o l'experiència laboral pot ser menor que la requerida en un altre tipus d'ofertes d'ocupació". En aquest llistat s'inclouen també feines que requereixen formació especialitzada.

Distribució

Així, en el cas del sector de 'retail' i la distribució, Adecco ha detectat que està experimentant un notable creixement, sobretot en les vendes, que és el que farà que hi hagi més contractació de professionals al llarg de l'any, especialment de dependents especialitzats. Per a aquest lloc de treball, les aptituds més valorades són l'atenció al client i l'orientació a les vendes o resultats. El nivell d'estudis dependrà del graus d'especialització que sol·liciti la companyia. 

Comerç electrònic

El 'boom' de l'e-commerce i com a resultat el del sector de la logística i el transport han impulsat a l'alça la demanda de preparadors de comandes. Aquests professionals s'encarreguen de realitzar el 'picking', d'agrupar els productes sol·licitats pels clients abans de la seva expedició, de comprovar que el producte no té cap desperfecte, d'identificar les mercaderies o actualitzar les existències. Encara que la demanda és a nivell nacional, és molt més alta a Madrid i Barcelona i a Guadalajara.

Sector turístic

Per la seva part, el turisme, batent xifres rècord i amb unes xifres d'ocupació hoteleres en màxims per a aquest any, impulsarà també la demanda de cambreres de pis per arreglar, netejar i posar al dia les habitacions dels hotels. A més, en aquesta línia, l'informe també posa en relleu que hi haurà un auge dels auxiliars de preparador de càtering. Segons Adecco, l'alta demanda d'aquest perfil es deu a l'estreta vinculació amb la venda d'habitacions, que està arribant a nivells rècord. Per zones, les Canàries se situarà al capdavant de demanda de professionals d'aquest perfil, seguit de Catalunya, Andalusia, Balears i Madrid.

Sector d'alimentació i teleoperadors

Notícies relacionades

En l'àrea de l'alimentació, els tècnics de manteniment seran els que més ofertes disponibles d'ocupació tindran el 2018, ja que, segons Adecco, és un perfil molt deficitari, que requereix més formació que altres en el sector, cosa que fa que la demanda sigui més elevada. Les funcions que ha de complir un tècnic de manteniment són les de càrrega i descàrrega, ús de carretons i manteniment correctiu i preventiu d'instal·lacions i maquinària. Segons la consultora de recursos humans, el fet que els joves cada vegada disposin de menys temps per anar a comprar, i això ha impulsat l'adquisició de productes i serveis 'on line', ha fet imprescindible que les marques tinguin un servei d'atenció al client "a l'altura" de les expectatives. Per això, la figura del teleoperador s'ha tornat necessària per a les empreses, que cada vegada són més conscients que per augmentar les seves vendes 'on line' necessiten comptar amb el factor humà. 

Sector informàtic

Els analistes de dades, per la seva part, també destacaran com un dels perfils més sol·licitats al llarg d'aquest any al tractés d'un lloc "nou" que encara no compta amb una gran quantitat d'especialistes preparats. A més, també els desenvolupadors de 'big data' arribaran a una demanda superior en el mercat, ja que les empreses, segons Adecco, cada vegada són més conscients de la importància que té usar les tecnologies per unir dades que ajudin a conèixer millor les necessitats del mercat per així poder oferir les millors solucions que s'adoptin a les necessitats dels clients finals.

Temes:

Ocupació Atur