Brussel·les proposa un impost digital per als gegants d'internet

La Comissió Europea es decanta per una taxa del 3% sobre els ingressos de les grans empreses digitals

42136773 60

42136773 60

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez / Brussel·les

L'economia digital ha obert un món d'oportunitats però també una bretxa en les hisendes europees que veuen com les grans empreses i plataformes que operen a internet paguen quantitats ridícules en impostos. Per solucionar aquesta situació, la Comissió Europea proposarà aquest dimecres als governs de la UE crear una taxa digital del 3% dels ingressos bruts anuals que s'aplicarà a companyies que proporcionen determinats serveis a internet.

A la ment de Brussel·les hi ha gegants com Facebook, Google o Instagram, però també altres plataformes com Uber, Booking o Airbnb. “Les empreses digitals, com altres negocis, han de compartir la càrrega impositiva necessària per finançar els serveis públics, però això no passa en aquests moments” perquè “no paguen impostos a menys que tinguin una presència física significativa” i en el cas de les activitats digitals “la presència física no és un requisit per poder subministrar els seus serveis“, sosté la Comissió Europea a l'esborrany de proposta, que recorda que les regles fiscals van ser creades a començaments del segle XX per a empreses amb presència física i no per a negocis basats en béns intangibles, dades i coneixement.

La realitat és que només el 50% de les grans multinacionals digitals tenen empreses subsidiàries en altres països, davant el 80% de les grans multinacionals tradicionals. A més, de mitjana aquest tipus d'empreses estan sotmeses a una pressió fiscal del 9,5%, davant el 23,2% de les companyies tradicionals. Encara més, avisa la Comissió, amb estratègies de planificació fiscal agressives la factura fiscal pot ser encara més baixa i crear desequilibris i desavantatges davant les empreses clàssiques. “Hi ha una desconnexió entre el lloc on es crea el valor i on es paguen els impostos”, insisteix la Comissió.

Una taxa temporal

Per reparar aquesta situació, i malgrat la tebior amb què aquestes idees han sigut rebudes a nivell internacional i fins i tot entre alguns estats membres, els plans de Brussel·les plantegen dues idees. Per començar, una nova taxa provisional del 3% -la proposta inicial sospesava una forquilla d'entre l'1 i el 5%- sobre els ingressos bruts derivats de determinades activitats digitals que avui dia no estan gravades.

Aquest és el cas de l'explotació de dades d'usuaris a través de la publicitat en línia, la venda de dades generades a partir d'informació subministrada pels usuaris o la utilització de dades per part d'intermediaris. Segons els càlculs de la Comissió que han transcendit fins ara, la nova taxa permetrà als governs europeus recaptar uns 5.000 milions d'euros.

La taxa s'aplicarà a les multinacionals amb un volum de negoci mundial consolidat superior als 750 milions d'euros o una xifra de negoci de 50 milions a la Unió Europea. Dos llindars que permeten apuntar a un centenar d'empreses però que deixen de banda les petites companyies i les start-ups.

Solució global

Notícies relacionades

La Comissió Europea reconeix que es tracta d'una proposta temporal, a l'espera d'una solució global a nivell internacional, però també insisteix que mentre aquesta no arriba és urgent actuar, cosa que a més podria donar una empenta a les converses a nivell internacional. Hi ha 11 estats membres que han adoptat o planegen adoptar mesures de manera unilateral, diverses en àmbit o objectiu, cosa que podria generar una fragmentació més gran en el mercat únic i una distorsió de la competència.

El pla de Brussel·les, que arriba enmig de les converses amb Washington sobre els anunciats aranzels contra l'acer i l'alumini procedents de tercers països -inclosa la UE- que planeja imposar els Estats Units, també contempla canvis en la base comuna consolidada per a l'impost de societats (CCCTB en les seves sigles en anglès) per ampliar l'àmbit d'aplicació amb l'objectiu d'introduir el concepte d'establiment permanent virtual i que les empreses també paguin impostos encara que no tinguin presència física. Brussel·les inclourà en la seva proposta nous criteris a tenir en compte, com el nombre d'usuaris, els ingressos totals generals en un Estat membre i el nombre de contractes firmats entre les empreses i els usuaris.