LICITACIÓ POLÈMICA

El Suprem ratifica l'anul·lació de la privatització d'ATLL

Acciona anuncia que estudia accions legals i reclamar per danys i perjudicis

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El culebró de la privatització d’Aigües Ter Llobregat (ATLL), la més gran que ha emprès la Generalitat arriba al final. O gairebé. El Tribunal Suprem ha ratificat el que ja va dictaminar la setmana passada: l’anul·lació del concurs que es va celebrar el 2012 i que li va adjudicar la gestió a un consorci encapçalat per Acciona. Precisament aquesta companyia, que ja ha valorat en un mínim de 308 milions d’euros la suma que se li haurà de tornar, estudia emprendre «accions legals i/o judicials», així com «reclamar el rescabalament de tots els danys i perjudicis ocasionats».

Aquest serà un dels aspectes polèmics, perquè la Generalitat haurà d’assumir la gestió de l’antiga empresa pública que subministra les companyies d’aigües de l’àrea metropolitana de Barcelona i comarques adjacents amb uns 4,5 milions d’habitants.A la llei d’acompanyament dels Pressupostos de la Generalitat del 2017, prorrogats aquest any, es recull la gestió directa d’ATLL per part de la Generalitat, en el cas d’una sentència contrària al concurs d’adjudicació. 

Acciona, en un comunicat, entén que la invalidació de concurs «és completament aliena a l’oferta i l’actuació» de la companyia i que es deu «a la confusió generada per determinats aclariments efectuats per la Generalitat en el transcurs de la licitació del concurs». Al seu torn recorda que Aigües de Barcelona (Agbar), que va impugnar la licitació des de l’inici després de perdre-la, no va aconseguir el seu objectiu de l’anul·lació «sense fonament» de l’oferta i l’adjudicació a Acciona.

Ara com ara, Acciona entén que «l’escenari d’un nou concurs, queda completament tancat», segons fonts de la companyia. En canvi, a Agbar, que aspirava a quedar-se amb la gestió, entenen que una nova licitació seria la millor opció.

L’alt tribunal ha desestimat els recursos que ha interposat Acciona Agua i ATLL Concessionària de la Generalitat contra la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el juny del 2015 que dictava l’anul·lació del contracte. 

Es tracta dels últims recursos que el Suprem tenia pendents de resoldre sobre aquest contenciós, i amb ell es ratifica l’anul·lació del contracte.

Primers càlculs 

Notícies relacionades

Els primers càlculs del grup controlat per la família Entrecanales, 308 milions, suposen l’import de rebre només el que va aportar a la concessió, sense comptar amb les eventuals reclamacions i amb estimacions fetes a 31 de desembre de l’any passat.

La companyia estima que la Generalitat li ha de tornar 268,8 milions que corresponen al reemborsament de la part no amortitzada del cànon de la concessió, i 39,5 milions d’euros per les inversions empreses  en millores realitzades en el sistema de l’aigua.