MOBILE WORLD CONGRESS

El sector tecnològic reivindica Barcelona com a seu del Mobile World Congress

La normalitat marca la primera jornada de la fira de mòbils, amb Telefónica i Vodafone recolzant la ciutat com a ubicació del congrés

La Comissió Europea i la FCC dels EUA s'embranquen sobre la seva visió sobre la neutralitat de la xarxa

Arrenca el Mobile World Congress 2018 (MWC). Telefonia, 5G, automòbil, internet de les coses, ’blockchain’, seguretat. / RICARD FADRIQUE

3
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

El Mobile World Congress (MWC), la fira de tecnologia mòbil més important del món, va començar ahir la seva edició més estranya a Bar-celona, marcat en principi per les possibles conseqüències derivades del clima polític a Catalunya. En aquest ambient, l’MWC va rebre ahir dues bones notícies, Una, que a la fira del que es parla és de tecnologia, no del que passa fora. I segon, que grans empreses del sector de les telecomunicacions com Vodafone i Telefónica –membres destacats de la GSMA que organitza l’esdeveniment–han defensat a ultrança que el congrés segueixi a Barcelona.

El Mobile va viure un dilluns com el d’altres anys: ple absolut al recinte de la Gran Via. Fonts de la GMSA van assegurar que no hi ha hagut incidències destacables, i que el nombre de visitants de la jornada ha sigut similar al del 2017. «Aquí del que es parla és de tecnologia, de novetats, d’innovació. És el que importa... l’altre debat (la seu del congrés, la polèmica del sopar institucional) només importa a nivell local», explicava el responsable a Espanya d’una important firma internacional.

A nivell local, el futur de la fira va tornar a ser el tema estrella entre la premsa local i les autoritats. Hi va haver inauguració oficial en què van participar, entre altres, el Rei, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, les alcaldesses de Barcelona, Ada Colau, i l’Hospitalet, Núria Marín, el ministre d’Energia, Álvaro Nadal, i els secretaris generals d’Economia i Presidència de la Generalitat, Pau Villoria i Joaquim Nin. El clima va ser de normalitat, però en discursos posteriors hi va haver, evidentment, referències al futur. Nadal va afirmar que es necessita «normalitat institucional» per assegurar-se la continuïtat de la cita a la ciutat. «De risc (que se’n vagi) n’hi ha, ara i des d’abans», va afegir.

Colau va recordar que la GSMA té contracte per celebrar l’MWC a Barcelona fins al 2023, i es va mostrar convençuda que es complirà. Alhora, alguns responsables d’estands confirmaven a aquest diari que aquests dies han firmat els contractes per ser expositors a la fira a Barcelona el 2019.

Tranquil·litat

Mentrestant, el bon transcurs de la jornada allunyava possibles fantasmes. Però, a més, la ciutat va rebre el reconeixement de dos importants pesos de la indústria. Primer, va ser el president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, que va afirmar en la sessió inaugural que Barcelona és, «sense cap dubte», «el millor lloc per celebrar l’MWC». Pallete va destacar que Barcelona atresora art, cultura, innovació i gastronomia, i compta amb «les millores infraestructures, bon clima i talent». «S’ha convertit en una ciutat moderna i innovadora i en una referència de la tecnologia i les telecomunicacions, incloent-hi els pilots de 5G», va dir  Pallete. «Aquesta ciutat té tots els ingredients per continuar sent la capital de l’MWC», va completar.

Més tard Vodafone va donar suport a la ciutat. El conseller delegat del grup, Vittorio Colao, va afirmar: «Barcelona és el lloc idoni per a aquest congrés». «Ahir vaig comentar (en el sopar institucional) que Vodafone dona el seu absolut suport perquè l’MWC es mantingui a Barcelona», va revelar Colao, que va afegir que «l’MWC s’identifica amb Barcelona, i és pràcticament impossible separar-lo de la ciutat perquè aquesta ha fet una feina fantàstica». «Aquest és el lloc. No han de pensar a traslladar-lo –va dir–. El que ha passat en tres o quatre dies» no té perquè afectar la decisió sobre traslladar o no l’MWC.

Encara que a la fira del que es va parlar va ser de tecnologia, d’innovació i de regulació. Hi va haver nous telèfons (com els de Sony), anuncis sobre el 5G, aplicacions d’internet de les coses i un debat sobre la neutralitat a la xarxa.

Notícies relacionades

En la conferència estrella del dia, Andrus Ansip, vicepresident de la Comissió Europea, i Ajit Pai, president de la Comissió Federal de Comunicacions, van debatre sobre internet. 

El primer va defensar que la neutralitat (que no es puguin discriminar dades, ja que a la xarxa tots els bits són iguals) ha d’existir i ha d’estar regulada, garantint la llibertat i el lliure accés, però amb una excepció: continguts il·legals com els relacionats amb el terrorisme. Pai va defensar la desregulació amb l’argument que als EUA no hi va haver llei entre 1996 i 2015 i que el mercat va créixer, i que actualment hi ha prou competència. Dues visions enfrontades però amb un objectiu comú: amb regulació o sense, esperen ser líders en implantació del 5G.