energia

Nadal insta les elèctriques a deixar de recórrer als tribunals

El ministre d'Energia assegura que cap altre sector rep una retribució "sense cap risc", com el de la distribució

lainz41917906 barcelona 05 02 2018  econom a   el ministro de energ a   lv180205112423

lainz41917906 barcelona 05 02 2018 econom a el ministro de energ a lv180205112423

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Estirada d'orelles a les elèctriques. El ministre d'Energia, Álvaro Nadal, ha aprofitat la seva intervenció en el VI Simposi Fuseam a Barcelona per carregar contra el sector del quilowatt (KW), amb el qual manté un picabaralla a compte de la retribució de les distribuïdores.

"Cal abaixar el nivell de conflictivitat del sector. No pot ser que tots els bons socials i les regulacions siguin recorregudes, especialment en el sector elèctric, més que en el gas", ha sentenciat. I ha assegurat que aquesta conflictivitat no es produeix en cap altre àmbit econòmic.

En una taula en què tenia al costat el president d'Endesa i del Club Espanyol de l'Energia, Borja Prado, Nadal ha retret a les grans companyies que siguin les responsables de la inseguretat jurídica. "No és normal una situació com aquesta en què actuen amb la idea de veure què cau", ha afirmat.

Retallada de retribució

Al seu torn ha defensat la retallada en la retribució al sector de la distribució. Ha recordat que no hi ha cap altra activitat econòmica retribuïda amb el bo del Tresor a 10 anys més dos punts bàsics, "nets de pols i palla i sense cap risc", ja que és un negoci regulat.

En el seu discurs, després de reclamar que l'energia s'adapti als objectius de política econòmica i de competitivitat del país, ha insinuat que si el sector posa traves a qualsevol petit canvi "algú pot tenir la temptació que es produeixi un big bang". El titular d'Energia ha recordat que la prima de risc fa sis anys que pateix baixades, mentre que a la distribució se la "retribueix igual", com estableix la normativa, fins al 2020.

Notícies relacionades

El rol del Govern, ha afegit, és "posar-se en la situació del consumidor". Ha destacat que les companyies tenen més possibilitats d'ajuntar-se per impugnar qualsevol mesura als tribunals. "El consumidor no té aquesta possibilitat", ha afegit. 

Nadal ha explicat que les elèctriques tenen "el dret legítim de recórrer a veure si rasquen algun euro més", però que l'Executiu també ha de restablir l'equilibri respecte als usuaris.