EMPRESA ESTRATÈGICA

L'Estat estudia si ha d'aprovar l'OPA d'Atlantia per Abertis

Foment encarrega a l'Advocacia que determini si ha d'autoritzar l'oferta ja aprovada per la CNMV

Red Eléctrica confirma que està estudiant comprar la participació d'Abertis a Hispasat

GRA121. MADRID, 10/05/2017.- El ministro de Fomento, Íñigo de la Serna, presenta el Plan de Navegación Aérea 2017-2020 que recoge los objetivos y actuaciones de Enaire para los próximos cuatro años, esta mañana en el Ministerio de Fomento. EFE/Chema Moya

GRA121. MADRID, 10/05/2017.- El ministro de Fomento, Íñigo de la Serna, presenta el Plan de Navegación Aérea 2017-2020 que recoge los objetivos y actuaciones de Enaire para los próximos cuatro años, esta mañana en el Ministerio de Fomento. EFE/Chema Moya / Chema Moya (EFE)

1
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR / MADRID

El Govern no s’ha quedat amb els braços plegats després que, en contra del seu criteri, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) decidís aprovar aquest dilluns passat l’oferta pública d’adquisició (opa) de la italiana Atlantia sobre Abertis. El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va anunciar ahir que ha encarregat a l’Advocacia de l’Estat que determini si el seu departament ha d’autoritzar l’operació, ja que podria provocar un canvi indirecte en la propietat de societats que gestionen autopistes públiques.

Atlantia entén el contrari, és a dir, que «no cal autorització a Espanya en relació amb la presa de control directa d’Abertis». Argumenta, així, que la participació en societats que gestionen autopistes espanyoles (1.559 quilòmetres, més del 60% del total de la xarxa) i també l’operador de satèl·lits Hispasat seguiria en mans d’Abertis i que l’únic que podria produir-se és un canvi de control d’aquesta última companyia, amb la qual cosa no cal demanar autorització al Govern. Aquest criteri ha sigut compartit per la CNMV.

Davant d’aquesta posició, De la Serna va advertir la companyia transalpina que, «en tot cas, serà el Govern d’Espanya, i no Atlantia, qui determinarà si cal o no l’autorització». Si l’Advocacia de l’Estat decideix que cal el vistiplau de l’Executiu, va explicar el ministre, determinarà també en quin moment s’ha de demanar l’esmentat permís, encara que la CNMV ja l’ha donat.

HISPASAT / El ministre de Foment també es va mostrar convençut que en el cas d’Hispasat «la posició encara és més favorable al fet que sigui necessària l’autorització». Per la seva banda, el Ministeri d’Energia, responsable de l’operador dels satèl·lits, ha apuntat que «s’hauria d’haver demanat el canvi en la composició de l’accionariat d’Hispasat abans d’haver donat el vistiplau a l’opa. Hauria sigut millor tenir l’autorització del canvi de composició abans de la decisió de la CNMV».

Notícies relacionades

La semipública Red Eléctrica va confirmar ahir que la companyia ha estudiat una potencial adquisició d’una participació d’Hispasat i que ha mantingut converses amb Abertis.

Per la seva banda, la CNMV va anunciar que el termini perquè els accionistes d’Abertis acceptin l’opa d’Atlantia començava ahir mateix i durarà fins al dia 24 d’octubre. P. A.