28 set 2020

Anar al contingut

AUTONOMIES

Balears insisteix en un nou model de finançament

El Govern de les illes recorda que cada illenc aporta 1.400 euros més dels que rep de l'Estat

Balears insisteix en un nou model de finançament

DAVID CASTRO

El Govern balear s’ha reafirmat en la seva exigència de «negociar un nou sistema de finançament més just» arran de la publicació de l’última balança fiscal, referida al 2014, quan l’arxipèlag va aportar 1.516 milions d’euros dels quals es van beneficiar altres comunitats.
«L’any 2014, cada ciutadà de les illes va aportar gairebé 1.400 euros a l’Estat, que van a anar a parar a la dotació financera de la resta de comunitats autònomes, a excepció de Madrid, Catalunya i la Comunitat Valenciana, únics territoris que, com les Balears, també presenten balances fiscals negatives amb l’Estat», va assenyalar en un comunicat l’executiu presidit per Francina Armengol. La consellera d’Hisenda, Catalina Cladera, va lamentar que, «una vegada més», les Balears reben un tracte «totalment injust», cosa que justifica la demanda de canviar el model de finançament i d’augment de les inversions estatals a l’arxipèlag.
El Ministeri d’Hisenda va publicar dijous passat les últimes dades de balances fiscals, segons les quals el dèficit fiscal de les Balears va arribar el 2014 el 5,77 % del producte interior brut (PIB) regional, cosa que situa les illes com a segona comunitat amb més dèficit proporcional després de Madrid.
«Aquest dèficit fiscal –per al Govern balear– es basa, pel costat dels ingressos, en el fet de rebre menys dotació (736 milions d’euros) financera i d’inversions des de l’Estat, i per la part de la despesa, en el fet d’haver aportat una part més gran dels impostos recaptats a l’arxipèlag (780 milions), en comparació amb la resta de territoris de l’Estat».
    
Comparativa

D’acord amb les dades oficials del Ministeri, en el quadrienni 2011-2014 les Balears acumulen un dèficit fiscal de gairebé 6.200 milions d’euros, mentre que la resta de comunitats, menys la Valenciana, Madrid i Catalunya, tenen saldos positius. El Govern de les illes va destacar que l’altre arxipèlag, Canàries, va tenir en el mateix període un saldo fiscal positiu de 14.700 milions, i una comunitat lleugerament més petita en població que la balear, Extremadura, va rebre 11.259 milions més dels que va aportar a l’Estat.
Segons Cladera, les xifres avalen una renegociació del «marc econòmic entre les Balears i l’Estat, en termes de justícia i equitat amb la resta de les comunitats».