Competència reincorporarà dos ex alts càrrecs de l'antiga CMT

El Govern proposa que Bernardo Lorenzo i Xabier Ormaetxea siguin consellers, en compliment d'una sentència del Tribunal Suprem

edifici_CNMC_b_jordi_surroca

edifici_CNMC_b_jordi_surroca

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha proposat que Bernardo Lorenzo i Xabier Ormaetxea, ex alts càrrecs de l’antiga Comissió del Mercat de les Telecomunicacions (CMT), s’incorporin a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). D’aquesta forma es donarà compliment a una sentència del Tribunal Suprem, que va anul·lar els seus cessaments quan la CMT es va integrar a la CNMC per ser «contraris a dret». La sentència obligava a reincorporar-los perquè es va considerar que els càrrecs d’organismes supervisors no poden ser cessats pel Govern de forma arbitrària i que l’argument de la creació de la CNMC no emparava els cessaments a la CMT.

    

Lorenzo, antic president de la CMT proposat pel PSOE; i Ormaetxea, conseller a proposta del PNB, hauran de comparèixer al Congrés perquè s’avaluï la seva idoneïtat per al càrrec, juntament amb una tercera vacant que queda pendent a la CNMC. Una vegada superat aquest tràmit, el Consell de Ministres ratificarà els nomenaments, així com els cessaments dels càrrecs que rellevaran en el consell de la CNMC. Està previst que tot plegat es ratifiqui com a màxim el pròxim 29 de setembre.

    

El Govern tenia previst extingir la CNMC, com a conseqüència del pacte PP-Ciutadans. També ho va incloure en el programa nacional de reformes remès a Brussel·les a principis de maig. Aquesta reforma es basa a desfer el gran organisme actual i crear dues autoritats independents, una per a Competència i una altra per a Regulació. 

Notícies relacionades

    

Es dona la circumstància que per dividir la CNMC s’utilitzen els mateixos arguments que es van usar el 2013 per a la seva creació i integració dels diferents ens que existien fins llavors, sense que es qüestioni, en canvi, el funcionament d’organismes sota la supervisió dels quals s’han produït grans escàndols i debacles bancàries, com són el Banc d’Espanya i la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). 

Temes:

Competència