CONFLICTE LABORAL

Treballadors de Deliveroo presenten una denúncia a Inspecció de Treball

Els empleats manifesten que la 'start-up' es nega a reconèixer-los com a assalariats, encara que determina quan i com han de treballar

1
Es llegeix en minuts

Els empleats de Deliveroo han presentat aquest dimecres una denúncia a Inspecció de Treball perquè les empreses no els reconeixen com a treballadors assalariats, ja que són contractats com a autònoms. Assumeixen totes les peticions i les despeses de l'activitat que desenvolupen, de manera que són 'falsos autònoms'.

El document recull que, malgrat la relació que manté amb Deliveroo, aquesta s'ha d'entendre com a mercantil, com a treballadors autònoms. Però és l'empresa qui decideix com i quan han de treballar. També determina quant cobren, característiques pròpies d'una relació laboral.

Un dels membres de la Intersindical Alternativa de Catalunya, Mireia Herrera, ha informat que Deliveroo incorre en "irregularitats molt àmplies" en la seva activitat empresarial i que aquestes han quedat registrades en la denúncia.

Com a exemple, Herrera ha assenyalat que l'empresa és l'encarregada de firmar les factures d'aquests 'riders', denominació que utilitza Deliveroo per fer referència als seus treballadors, i que, si fossin autònoms, serien els treballadors els que haurien de firmar aquestes factures.

Un altre element que la sindicalista ha remarcat és la falta de seguretat que caracteritza la feina. A més, els repartidors no queden coberts en la seva actual relació amb Deliveroo. En concret, Herrera ha exposat que a Madrid hi ha un atropellament per setmana, com a mostra de la inseguretat de l'activitat que desenvolupen.

DENÚNCIA I MOBILITZACIÓ

La presentació de la denúncia s'ha vist acompanyada per una mobilització de treballadors de Deliveroo, que ha començat al passeig de Sant Joan amb travessera de Gràcia i ha acabat davant l'ajuntament.

En aquest punt, els treballadors han sigut rebuts per la regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal, a qui li han demanat que impulsi una moció en el ple de l'ajuntament per "condemnar aquesta classe de pràctiques laborals", ja que suposen la "vulneració dels drets fonamentals" dels treballadors.

Notícies relacionades

Segons Herrera, la denúncia presentada aquest dimecres a Barcelona també es realitzarà ben aviat a València, Aragó i Madrid. Així mateix, el sindicat ha informat que aquest dissabte i diumenge els treballadors barcelonins de Deliveroo faran vaga tot el dia, després del seguiment del 70% de la vaga de diumenge.

Al juny els 'riders' ja van protestar per la precarietat laboral que patien. Deliveroo els demanava que firmessin un nou contracte on les condicions laborables empitjoraven, segons el portaveu del col·lectiu, Txiki Blasi

Temes:

Deliveroo