JUDICI PER L'ATUR DEL 2012

Álvarez i Toxo exigeixen la derogació de la 'llei mordassa' per limitar el dret a la vaga

El fiscal demana set anys de presó per a dos sindicalistes d'UGT després de cinc anys a l'espera de judici

GRA018 MADRID, 21/6/2017.- Los secretarios de UGT, Pepe Álvarez,d., y de CC.OO, Ignacio Fernández Toxo,iz, en la manifestación en apoyo a Rubén Ranz,c-d., y José Manuel Nogales,c-iz, con motivo del inicio del juicio en el que la Fiscalía pide 7 años de cárcel a cada uno por presuntos delitos de atentado a la autoridad durante la huelga general de 2012. EFE/Javier Lizón

GRA018 MADRID, 21/6/2017.- Los secretarios de UGT, Pepe Álvarez,d., y de CC.OO, Ignacio Fernández Toxo,iz, en la manifestación en apoyo a Rubén Ranz,c-d., y José Manuel Nogales,c-iz, con motivo del inicio del juicio en el que la Fiscalía pide 7 años de cárcel a cada uno por presuntos delitos de atentado a la autoridad durante la huelga general de 2012. EFE/Javier Lizón / Javier Lizon (EFE)

2
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID

Pepe Álvarez Ignacio Fernández Toxo, secretaris generals d’UGT i CCOO, respectivament, van demanar ahir als grups parlamentaris que reformin de manera «immediata» el Codi Penal per derogar l’article 315 que castiga amb penes de presó la tasca dels piquets informatius en les vagues. Els dos dirigents sindicals van ser presents a la manifestació prèvia al judici contra els sindicalistes d’UGT, Rubén Ranz José Manuel Nogales, per a qui el fiscal demana set anys de presó i una multa de 10.000 euros per participar en la vaga general del 2012.

«Defensar la llibertat avui és permetre que el dret de vaga i existència de piquets es pugui desenvolupar lliurement», va assenyalar Álvarez. Fernández Toxo va denunciar que el Govern, amb l’anomenada llei mordassa, llei mordassaha provat d’«embridar» les mobilitzacions dels treballadors per «donar suport a les seves polítiques i que no hi hagi drets de manifestació ni de vaga».

La supressió d’aquest polèmic article, aprovat pel Govern del president espanyol Mariano Rajoy en els primers anys de la crisi, quan van augmentar les mobilitzacions socials, es troba bloquejada al Congrés dels Diputats pel Partit Popular. Arran de les vagues generals del 2012 i el 2013, van ser processats uns 300 sindicalistes i encara queden per passar davant el jutge més d’un centenar.

Sota les consignes «Jo soc piquet» i «Justícia Rubén i Nogales: vaga no és delicte», afiliats als dos principals sindicats procedents de tot Espanya es van manifestar ahir en suport dels «criminalitzats per intentar lluitar i salvaguardar els drets dels treballadors i treballadores», va explicar Álvarez.

«DELICTE CONTRA ELS TREBALLADORS»

La fiscalia els acusa d’un delicte contra els drets dels treballadors, atemptat a l’autoritat quatre faltes de lesions, presumptament comesos en una cèntrica cafeteria de Madrid, oberta aquell 29 de març del 2012 malgrat l’aturada general que havia estat convocada pels sindicats.

Álvarez va defensar el dret dels treballadors a organitzar-se en piquets informatius perquè són «instruments que han permès conquistar drets» com el de vaga. El líder d’UGT va demanar als policies que testificaran en el judici que «diguin la veritat», ja que «amb tota seguretat» creu que si ho fan els companys «sortiran sense càrrecs».

Notícies relacionades

Toxo va qualificar de «disbarat» la pena de presó sol·licitada per la fiscalia al ser «antidemocràtica», tot i que va dir que està convençut d’un desenllaç favorable per als acusats, ja que «no cap a cap cap que un jutge amb seny acabi condemnant aquestes persones».

Abans d’entrar a la sala del judici, un dels processats, Rubén Ranz, va assenyalar que qui més coacciona són els empresaris amb la seva persecució de l’exercici d’un dret. José Manuel Nogales va confiar que el judici, que va quedar ahir vist per a sentència, es resolgui amb un veredicte just després de cinc anys i tres mesos d’espera.