SECTOR AERONÀUTIC

L'avió xinès C919 repta Boeing i Airbus al realitzar el seu primer vol amb èxit

És la primera aeronau de passatgers de mida mitjana fabricada a la Xina

getthumbsbyfilename

getthumbsbyfilename

1
Es llegeix en minuts

El primer vol del COMAC C919, el primer avió de passatgers de mida mitjana fabricat a la Xina, s'ha portat a terme avui amb èxit. Així comença una nova era en què aquest país busca situar-se a la primera fila de la indústria aeronàutica internacional.

L'aeronau, que segons alguns experts podria trencar d'aquí uns anys el duopoli Boeing-Airbus, s'ha enlairat al voltant de les 14.00, hora local (07.00 GMT), des d'una pista de l'aeroport internacional de Pudong, a Xangai, ha volat durant uns 80 minuts i ha tornat a terra sense aparentment haver-se registrat cap problema.

Centenars de funcionaris i convidats han presenciar l'enlairament d'aquesta aeronau construïda per la Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC) amb l'ajuda d'unes 200 empreses del sector i uns 70 proveïdors de materials i peces de diversos països del món.

L'expectació per veure a l'aire aquest aparell era màxima, ja que els terminis de la seva construcció i de les proves han sigut endarrerits constantment.

El novembre del 2015 es va presentar el primer aparell construït i llest per als assajos de terra, però les proves a l'aire van ser postergades en nombroses ocasions fins avui.

Durant el vol, els pilots han informat que havien realitzat amb èxit nombroses proves.

El C919 és un aparell de fusellatge estret -com més de la meitat de les aeronaus comercials en actiu del planeta- i pot transportar entre 158 i 174 passatgers, segons la configuració, amb una autonomia d'entre 4.075 i 5.555 quilòmetres.

Els models equivalents dels seus principals competidors, líders del mercat, són el nord-americà Boeing 737 i l'europeu Airbus A320.

Notícies relacionades

Després de l'èxit d'aquest vol, la COMAC podrà obtenir el certificat d'aeronavegabilitat de l'Administració d'Aviació Civil de la Xina i d'altres reguladors internacionals abans de fer les seves primeres entregues.

Segons ha informat la Comac, 23 clients nacionals i internacionals han fet comandes de 570 aeronaus C919 que començaran aviat a ser construïdes a un ritme d'unes 150 anuals.