"Els sindicats s'equivocaran si no firmen un pacte de salaris"

El president de la CEOE retreu a CCOO i UGT que "no es moguin" en la negociació col·lectiva

2
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID

Juan Rosell, president de la CEOE, considera que els sindicats CCOO UGT s'equivocaran si no firmen un acord d'increment de salaris per a aquest any. La patronal, al seu entendre, "s'ha mogut dues vegades" al canviar la seva proposta inicial de l'anterior tardor, d'un increment del 0% a una altra de més recent, del març, en què fixa un límit màxim de pujada de l'1,5%. Per contra, les centrals, en la seva opinió, no han canviat.

El cap de la patronal ha donat aquesta resposta als avisos llançat per Pepe Álvarez i Ignacio Fernández Toxo el  Primer de Maig sobre el "calvari" pel qual passarien les empreses si els salaris no creixen fins al 2%, com proposen les centrals.

"Estem tan a prop, tan a prop que el que no entenc és com és que no firmem. Em sembla increïble que al final no arribem a un acord", han sigut les seves paraules al presentar les propostes de l'organització empresarial sobre formació.  Segons el seu parer, les centrals "no poden dir no a tot".

CONVENIS FIRMATS

Mentre s'espera que un contacte al màxim  nivell desencalli el diàleg entre els agents socials, diferents sectors han firmat acords d'increments salarials  que estan en la forquilla proposada per les dues parts. Per exemple, el de grans superfícies (que inclou els grans magatzems i supermercats del país) que és molt citat pels dirigents de la CEOE perquè recull un increment de salaris del 2,5%.

També el conveni del sector d'assegurances firmat el març passat fixa una pujada de l'1,5% per al 2016 (amb efectes retroactius) mentre que per a la revisió del 2017 al 2019 es prendrà com a base el Producte Interior Brut (PIB), amb l'IPC com a element corrector.

En tot cas, l'increment mitjà dels convenis registrats fins ara és de l'1,25%.

ESTIU CALENT

Aquestes dades han sigut utilitzades com a arguments per Rosell per assenyalar que la negociació i el pacte segueixen desenvolupant-se encara que no hi hagi un pacte entre les cúpules dels agents socials. Per això, ha evitat polemitzar sobre el nivell de calvari o de conflictivitat social que es pot provocar a les empreses si no existeix un acord marc de referència en la negociació col·lectiva. I fent broma ha dit que per a aquest estiu es preveuen "temperatures altes".

Notícies relacionades

Joaquim Gay de Montellà, president de Fomentva deixar ben clar ahir dimarts que els empresaris no acceptarien que a les empreses que no tenen beneficis, els salaris pugin més de l'1%. També va descartar que els preus siguin la referència per a la revisió dels salaris, amb la qual cosa en la pràctica es consolidaran les retallades dels últims cinc anys.

En mitjans empresarials esperen que quan hagi passat el Primer de Maig, data de reivindicacions sindicals, UGT i CCOO  contestin a l'última oferta de la CEOE. En tot cas, la patronal espera que les centrals es pronunciïn també sobre altres qüestions que no siguin només la pujada dels salaris, com el paper de les mútues en la concessió d'altes i baixes per malaltia, una qüestió no negociable per als sindicats.