Així funciona Renda Web, l'instrument per fer la declaració de l'IRPF

L'eina, que substitueix completament el programa Padre, permet accedir-hi des de qualsevol dispositiu

rentaweb

rentaweb

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Renda Web, l'eina per fer la declaració que substitueix completament el programa Padreprograma Padre, s'estrena en aquesta campanya com l'instrument que poden utilitzar tots els contribuents, inclosos els que tenen rendiments d'activitats econòmiques.

Es pot utilitzar des de qualsevol dispositiu en diferents sessions, ja sigui un ordinador de sobretaula, un portàtil, un mòbil o una tauleta, per comprovar, revisar o modificar esborranys, o fer la declaració. Tot directament a través del servidor de l'Agència Tributària, sense descàrregues prèvies de programes, ni de fitxers de dades.

1. L'ACCÉS

A l'accedir a la seu electrònica de l'Agència Tributària a través del portal Renda 2016 es fa clic a la icona de tramitació d'esborrany /declaració (Renda Web). Per poder seguir cal un certificat electrònic d'identificació o un DNI electrònic, o bé la Cl@ave PIN o amb el número de referència que subministra Hisenda després de facilitar-li el NIF, el contingut de la casella 440 de la declaració del 2015 i el número de mòbil al qual es pot enviar la referència.

Un vídeo de l'Agència Tributària explica pas a pas com funciona.

2. LA PRÀCTICA

Renda Web té com un dels seus principals objectius simplificar la declaració al màxim. Es redueix a tres passos: la identificació i l'acceptació de les dades personals; el quadro resum de la declaració amb tota la informació incorporada, per veure el resultat i les comparació entre les modalitats de declaració individual i conjunta; i la presentació d'aquesta.

Una vegada seleccionat si vol incorporar dades, si són rendiments del treball (salaris), es traslladaran automàticament. Si s'han de modificar o ampliar dades, Renda Web guia el contribuent amb un sistema d'avisos i baixada de dades conegudes.

3. ELS AVISOS

Una de les novetats d'aquesta campanya és el sistema d'avisos que s'incorpora en el quadro resum de resultats. Constaran com a "pendents" aquelles dades de les quals l'Agència Tributària no disposa d'informació per al seu trasllat directe i que han de ser complimentats pel contribuent. Això afecta qüestions com transmissions patrimonialsrendiments d'activitats professionalsvendes d'actius financers o mòduls agrícoles.

4. LA RECTIFICACIÓ

Notícies relacionades

Aquest any, Renda Web permetrà fer el procediment de sol·licitud de rectificació d'autoliquidació, perquè es pugui portar a terme a través de la mateixa declaració de la renda del 2016 i mitjançant la mateixa plataforma. Fins ara, si un contribuent volia rectificar en el seu favor la declaració presentada, perquè entenia que la devolució havia de ser més elevada que la inicialment reflectida o l'ingrés més baix, havia de presentar un escrit, per internet a les oficines d'Hisenda, independent de la declaració inicial. Aquesta via es manté, però ara també és possible sol·licitar la rectificació en la mateixa declaració, tant després com durant la campanya.

Per a això s'ha d'accedir a través de la seu electrònica de l'Agència Tributària a la icona 'Més tràmits' i entrar en l'opció de modificació de la declaració presentada. Una vegada a dins, s'haurà de marcar la casella corresponent, la 127, i fer les modificacions corresponents.