L'exgovernador del Banc d'Espanya Miguel Ángel Fernández Ordóñez arriba a l'Audiència Nacional

La cúpula del Banc d'Espanya declara pel 'cas Bankia' en qualitat d'investigats

 

  / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts

L'exgovernador del Banc d'Espanya Miguel Ángel Fernández Ordóñez i l'exsubgovernador Francisco Javier Aríztegui Yáñez són els protagonistes de l'última sessió judicial del 'cas Bankia' aquesta setmana. Tots dos han arribat a l'Audiència Nacional al voltant de les 9 del matí. El jutge del 'cas Bankia', Fernando Andreu, va rebutjar en diverses ocasions citar els vuit exdirectius com a investigats, però es va veure obligat a fer-ho quan la Secció Tercera de la Sala Penal va estimar part de l'últim recurs presentat per l'acusació popular en representació de la Confederació Intersindical de Crèdit (CIC), en què demanava la seva imputació al saber-se l'existència de les advertències d'inviabilitat.

L'última va ser el 28 de novembre, tot i que la Sala va donar per bona la tesi dels recurrents sobre el fet que la direcció del Banc d'Espanya van tenir "notícies directes i fefaents" de la inviabilitat del grup i de la "idoneïtat de la seva sortida a borsa en la modalitat de doble banc consta indiciàriament acreditat en les diligències", que es va conèixer a través de la testifical de l'inspector José Antonio Casaus, el 5 de setembre, que el tribunal va qualificar de "contundent". Després de les declaracions dels màxims responsables del Banc d'Espanya en el moment de la sortida a borsa de Bankia, compareixerà davant el jutge, com a testimoni, Casaus, que va qüestionar en una sèrie de correus electrònics la viabilitat de l'entitat. 

L'exsubgovernador del Banc d'Espanya Javier Aríztegui ha arribat a les 08.49 hores a l'Audiència Nacional per declarar com a investigat, que abans es coneixia com a imputat. Aríztegui va ser el número dos del Banc d'Espanya entre el març del 2009 i el juny del 2012 a proposta de Fernández Ordóñez, que també declara davant el titular del jutjat central d'instrucció número 4, Fernando Andreu.

Notícies relacionades

Es tracta de la primera ocasió en què tots dos declaren com a investigats, encara que anteriorment van comparèixer com a testimonis davant el jutge, que aquesta setmana ha pres declaració a vuit exdirectius del Banc d'Espanya i de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), entre ells Julio Segura, que va presidir el supervisor borsari entre el maig del 2007 i l'octubre del 2012.

Després de les declaracions dels màxims responsables del Banc d'Espanya en el moment de la sortida a borsa de Bankia, compareixerà davant el jutge, com a testimoni, l'inspector José Antonio Casaus, que va qüestionar en una sèrie de correus electrònics la viabilitat de l'entitat.