Brussel·les obre la porta a un pacte amb Gazprom

La Comissió Europea accepta els compromisos de la companyia gasística

La comissària europea de Competència, Margrethe Vestager, anuncia la demanda contra Gazprom, ahir.

La comissària europea de Competència, Margrethe Vestager, anuncia la demanda contra Gazprom, ahir. / AFP / EMMANUEL DUNAND

1
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTINEZ / BRUSSEL·LES

La Comissió Europea ha decidit girar full en el seu enfrontament amb el gegant rus del gas, Gazprom, i acceptar els compromisos oferts per la companyia per resoldre els problemes de competència en els mercats gasístics d’Europa central i oriental. 

Notícies relacionades

El 2015, l’Executiu comunitari va remetre a Gazprom un plec de càrrecs en què l’acusava d’infringir les normes de la competència i compartimentar els mercats de Bulgària, República Txeca, Estònia, Letònia, Lituània, Polònia, Hongria i Eslovàquia. Ara, l’empresa es compromet a eliminar  restriccions transfrontereres a la revenda de gas en els seus contractes, garantir preus més competitius i eliminar la seva posició dominant sobre infraestructures.

La Comissió ha convidat empreses i països a pronunciar-se abans del 4 de maig sobre el pacte. Si és acceptat, els compromisos es convertiran en jurídicament vinculants per a Gazprom, de manera que s’enfrontaria a una multa si els incomplís.