CONFLICTE DE L'ESTIBA

Els estibadors convoquen tres setmanes d'aturades a partir del 6 de març

"No han de demanar perdó per tenir sous decents", afirma el secretari general de la UGT, Pepe Álvarez

Han tornat a exigir que es garanteixin els llocs de treball dels 6.150 estibadors dels ports espanyols.

2
Es llegeix en minuts

Els sindicats d'estibadors han presentat un nou preavís de vaga per a nou jornades alternes a partir del 6 de març que es farà efectiu si el Consell de Ministres de divendres que ve aprova sense canvis el reial decret llei de reforma del sector de l'estiba.

Si finalment es porten a terme, les aturades es desenvoluparan durant tres setmanes a raó de tres dies alterns per setmana i, igual que les anteriors, que van ser desconvocades, en hores també alternes.

Aquest nou avís de vaga no suposa una ruptura de les negociacions (les dues parts s'han vist aquest dimarts), sinó una advertència davant el que pugui decidir el Consell de Ministres. De fet, per a aquest dimecres hi ha previstes noves reunions entre els representants dels treballadors i de les empreses, junts i per separat, amb el mediador designat pel Govern per acostar posicions, el president del Consell Econòmic i Social (CES), Marcos Peña.

LA PRESSA DEL GOVERN

L'Executiu sembla decidit a tirar endavant el decret, que en el termini d'un mes ha de ser convalidat pel ple del Congrés. Íñigo de la Serna, ministre de Foment, ha dit al Senat que "és urgent" complir els requeriments de la Comissió Europea (CE), que imposa a Espanya una multa de 134.000 euros per cada dia que no entri en vigor la nova regulació de l'estiba.

De la Serna ha remès els estibadors a la negociació col·lectiva ja que el decret estableix un termini d'un any des de la seva aprovació per adequar les noves normes als convenis.

Al mateix temps, el coordinador del Consell Internacional d'Estibadors (IDC, per les seves sigles en anglès), Jordi Aragunde, ha demanat al Govern espanyol un "diàleg franc" en el conflicte de l'estiba i ha avisat que hi podria haver mobilitzacions "a nivell mundial" si el decret s'aprova sense consens. Aragunde ha participat en una reunió celebrada a Algesires (Cadis) de representants de l'IDC.

Considera que les negociacions entre la Coordinadora Estatal de Treballadors del Mar (CETM), el sindicat majoritari de l'estiba a Espanya, amb el Govern han de derivar en "un consens que mantingui les condicions del treballador i l'alt índex de productivitat dels ports, que se supera any rere any".

Segons Aragunde, la "línia vermella" en la negociació és que no hi hagi acomiadaments i ha advertit de la solidaritat internacional en el sector.

RESPOSTA INTERNACIONAL

"Si les navilieres plantegen desviar el trànsit a altres ports com Marsella o Tànger, tenim acords perquè els estibadors d'aquests ports ens recolzin. El nivell d'acció serà el nivell de reacció", ha subratllat Aragunde.

Notícies relacionades

"A Bèlgica s'ha modificat el sector acceptant un registre de treballadors com el que no volen aplicar aquí. Des de Ports de l'Estat ens han estat boicotejant", ha denunciat.

SOUS DECENTS

Per la seva banda, el secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, ha sigut contundent a l'assenyalar que els estibadors no han de demanar perdó per tenir uns sous decents i ha defensat la feina d'aquests professionals davant les pretensions del Govern per tirar endavant un decret que "no té cap sentit" i per al qual no hi ha "cap necessitat", però que porta la precarietat dels estibadors.