VACANCES DE PRIMAVERA

Quan és la Setmana Santa 2017: dates i calendari

25698014 59

25698014 59 / MIGUEL LORENZO

1
Es llegeix en minuts

Quan és la Setmana Santa del 2017 és un dels principals dubtes que afloren al pensar en el calendari laboral de l'any. Aquesta vegada, les vacances de primavera cauen en la segona setmana d'abril: el Diumenge de Rams és el dia 9 d'aquest mes, i el Diumenge de Pasqua, el 16.

Les dates de la Setmana Santa es determinen a partir del calendari lunar. Així, el diumenge següent a la primera lluna plena després de l'inici de la primavera a l'hemisferi nord és el Diumenge de Pasqua (també anomenat de Gloria o de Resurrecció), que pot caure entre el 22 de març i el 25 d'abril. A partir d'aquí es distribueixen la resta de dates, que el 2017 queden així:

Diumenge de Rams: 9 d'abril

Dilluns Sant: 10 d'abril

Dimarts Sant: 11 d'abril

Dimecres Sant: 12 d'abril

Dijous Sant: 13 d'abril

Divendres Sant: 14 d'abril

Dissabte Sant: 15 d'abril

Diumenge de Pasqua: 16 d'abril

Dilluns de Pasqua: 17 d'abril

Partint del Diumenge de Pasqua també es fixen els dies de Quaresma i, en conseqüència, del Carnaval. La Quaresma, que consta de 40 dies, comença el Dimecres de Cendra -que aquest any és l'1 de març- i s'acaba el Dijous Sant -13 d'abril- (els diumenges no s'hi inclouen). Per tant, el dissabte de Carnaval és el 25 de febrer.

FIXAR LES DATES DE LA SETMANA SANTA

Notícies relacionades

El canvi de les dates de Setmana Santa condiciona l'activitat econòmica, el turisme, el comerç i el calendari escolar. Aquesta inestabilitat s'acabaria si tira endavant el pla del papa Francesc d'establir una data fixa per a la Pasqua (el segon o el tercer diumenge d'abril), perquè deixi de dependre de conjuncions astrals.

El propòsit del Pontífex és unificar la data catòlica d'aquesta festivitat amb la dels ortodoxos, separats de Roma des del segle XI. La iniciativa, que ja ha rebut el suport de diversos bisbes espanyols, suposaria un canvi que afectaria la vida de milions de persones.