DAVANT ELS EFECTES DE LA REFORMA LABORAL

Els sindicats convoquen manifestacions per diumenge per uns "salaris dignes"

A la protesta s'hi han sumat el PSOE i altres organitzacions en l'estratègia de combinar negociació i mobilitzacions

  / DAVID CASTRO

 
Sindicats celebren que sinvestigui el Banc dEspanya

/

1
Es llegeix en minuts

Les últimes pujades dels preus, unides al que consideren una actitud d’immobilisme de les patronals, han fet que els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, posin en marxa les mobilitzacions a favor d’uns salaris dignes que van anunciar a finals de l’any passat. El secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, i el d’UGT, Pepe Álvarez, van anunciar ahir que per diumenge que ve, 19 de febrer, s’han convocat divesres manifestacions en més de 40 ciutats.

A més, Toxo també va avançar que el 22 de febrer hi haurà concentracions davant les seus de les organitzacions empresarials de tot Espanya per desbloquejar la negociació col·lectiva sobre salaris. «El temps s’ha esgotat, estem en els minuts de pròrroga», va afirmar el líder de CCOO, després de dos mesos sense reunions amb la patronal.

Mentre no seguin a negociar, va subratllar Álvarez, els preus pugen i treballadors i pensionistes perden poder adquisitiu. «Es generen bosses de pobresa insuportables», va afegir Álvarez, que va avançar més accions per al març centrades en les seus de les empreses.

Les manifestacions de diumenge, a les quals se sumen IU, PSOE i altres organitzacions, començaran a les 12.00 hores. «Hem de combinar negociació amb mobilitzacions», va assenyalar el líder d’UGT, que va animar la gent a sortir al carrer perquè es visualitzin les seves demandes per trencar l’actual situació.

Notícies relacionades

DEMANDES DESATESES / «No hi ha acord ni de moment tampoc reunions. Hem enviat cartes a les organitzacions empresarials amb propostes precises sobre l’evolució salarial per al 2017. Plantegem també la possibilitat d’ampliar la vigència d’aquest acord a dos o tres anys, però cap demanda s’ha atès», va assenyalar Fernández Toxo.

Hi hagi acord o no, els sindicats impulsaran la negociació col·lectiva en les empreses amb les bandes salarials proposades a la patronal (entre l’1,8% i el 3%), i rebutjaran qualsevol proposta de congelació salarial. Els sindicats també es mobilitzaran el dia 22 en el sector públic. Les activitats reivindicatives continuaran al mes de març, centrades en la negociació col·lectiva, tot i que encara han de definir la data. Sobre la possibilitat d’anar a una vaga general, els dirigents de CCOO i UGT no la descarten, però consideren que ara no toca.