RAONS DE LA DECISIÓ JUDICIAL

L'advertència dels inspectors que Bankia era inviable ha provocat la imputació d'Ordóñez

La cúpula del Banc d'Espanya va fer cas omís de les quatre alertes de l'inspector en cap del banc sobre la situació de l'entitat

2
Es llegeix en minuts
P. A. / MADRID

La imputació de les cúpules del Banc d’Espanya i la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) en el moment de sortida a borsa de Bankia el juliol del 2011 es deu principalment al fet que van fer cas omís de les advertències dels inspectors del supervisor financer a l’entitat sobre la inviabilitat del banc presidit per Rodrigo Rato.

    Així l’hi va advertir en almenys quatre ocasions a l’abril i el maig d’aquell any José Antonio Casaus, llavors cap d’inspecció del grup BFA-Bankia, al seu superior, Pedro Comín, ara director general adjunt del supervisor. 

    El setembre passat, Casaus va explicar al jutge de l’Audiència Nacional que investiga la sortida a borsa, Fernando Abreu, que havia alertat els seus caps que el grup «no era viable». Llavors es va referir a quatre correus electrònics que va enviar a Comín i que van veure la llum a l’octubre, després d’enviar-los al magistrat.

    Els mails van corroborar punt per punt el seu testimoni i van posar en evidència la versió de Fernandez Ordóñez. «Amb la informació que tenia el supervisor, Bankia era viable i és evident que després va deixar de ser-ho» degut a una imprevisible «segona recessió» i que «el Govern (de Rajoy) va terroritzar els mercats», va assegurar el gener del 2016 l’exgovernador en declaracions a El País. Una versió que ha sigut bàsicament ratificada pel seu successor, Luis María Linde, nomenat per l’Executiu del Partit Popular.

Notícies relacionades

    No obstant, Casaus va advertir en els seus mails que el grup no era viable i amb clarividència va augurar que «al final, el FROB» hauria de nacionalitzar l’entitat. Per això va proposar vendre el grup a un altre banc i retallar els sous entre el 10% i el 15%. «Una altra cosa és que els polítics que gestionen Bankia no vulguin explorar aquesta via per no perdre les seves poltrones ni les seves eines de finançament», lamentava. 

    En un altre mail, Casaus va insistir a un reticent Comín: «Vaig dir que no ho diria més...¿o sí? Però ho dic: aquest grup NO ÉS VIABLE sense un canvi de control». Posteriorment, a petició del seu cap, li va enviar un informe en què insistia. «Si el que vols és un enfocament dolç (...), la presentació de resultats que ens ha enviat Román (l’interventor general de Bankia, Antonio Román) et serveix perfectament», li va deixar anar.