després de la sentència de la UE

El BOE publica l'acord de convalidació del decret de les clàusules terra

El marc legal estableix un sistema extrajudicial per descongestionar la via judicial

catala

catala / AGUSTIN CATALAN

1
Es llegeix en minuts

El 'Butlletí Oficial de l'Estat' (BOE) ha publicat aquest dimarts l'acord de convalidació del reial decret llei 1/2017, de 20 de gener, de mesures urgents de protecció als consumidors en matèria de clàusules terra, a què es va arribar dimarts passat al Congrés dels Diputats.

El decret, aprovat pel Govern el 20 de gener, estableix un sistema extrajudicial amb què els afectats per les clàusules terra podran cobrar en efectiu tot el que van pagar de més, de forma gratuïta i en un termini màxim de tres mesos (accés al BOE).

El tràmit serà obligatori per a totes les entitats quan ho sol·liciti el consumidor que, no obstant, manté sempre oberta la via judicial.

Algunes entitats com Bankia, ja han anunciat la seva intenció de tornar als seus clients tot el que els ha cobrat de més i fins i tot han posat en marxa procediments exprés per agilitzar el procés, mentre que altres, com el Sabadell, han seguit defensant la legalitat de les seves clàusules terra i altres, com el BBVA, esperaran al dictamen final del Tribunal Suprem espanyol.

L'Alt Tribunal celebrarà un ple el pròxim 15 de febrer en què, previsiblement, emetrà un dictamen amb la seva interpretació sobre la sentència dictada pel Tribunal de Justícia de Luxemburg (TJUE) en què es reconeixia la plena retroactivitat d'aquestes clàusules i s'obligava la banca a tornar les quantitats percebudes de més des de la firma del contracte.

Tot va començar el 9 de maig del 2013, quan el Tribunal Suprem va declarar la nul·litat de les clàusules terra quan el consumidor no hagués sigut degudament informat; un èxit parcial per als afectats ja que només obligava la banca a tornar les quanties a partir del dia que va ser dictat el veredicte.

Notícies relacionades

Aquesta possibilitat va obrir la porta a centenars de recursos, tant per part de les entitats com dels mateixos usuaris, la tramitació dels quals va ser suspesa l'abril passat a falta de conèixer l'opinió dels magistrats comunitaris.

Més de tres anys després i després del toc d'atenció d'Europa, el Suprem haurà de dilucidar quins són els criteris bàsics d'aplicació d'una sentència, la del TJUE, que molts jutjats de Primera Instància ja consideren en les seves sentències.