PROTESTA A LA CAPITAL

CCOO i UGT inicien a Madrid un procés de mobilització sostinguda

Toxo i Álvarez agraeixen el suport dels partits d'esquerra a la primera gran manifestació contra el nou Govern

Els líders sindicals asseguren que és el moment de recuperar drets en ocupació i pensions

dcaminal36657147 madrid 18 12 2016 manifestaci n organizada por ccoo y ugt  i161218130606

dcaminal36657147 madrid 18 12 2016 manifestaci n organizada por ccoo y ugt i161218130606 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
JUAN CARLOS ROSADO / ANTONI FUENTES / MADRID / BARCELONA

Els sindicats CCOO UGT han iniciat avui, diumenge, a Madrid un procés de mobilitzacions sostingudes amb una manifestació pels carrers de la ciutat. La protesta culmina un calendari d'accions reivindicatives portades a terme els dies previs a les principals ciutats espanyoles i té el suport dels partits d'esquerra. Els sindicats i l'oposició reclamen a Mariano Rajoy un canvi en la política de l'Executiu que vagi més enllà dels gestos per deixar enrere clarament els retallades socials

La manifestació, convocada a les 12.00 hores, segueix el recorregut habitual de les marxes sindicals del Primer de Maig. Aquesta vegada, la convocatòria de les protestes s'ha dut a terme en un temps rècord ja que es van anunciar just després de la reunió que van tenir els líders sindicals i de la patronal per recuperar el diàleg social i en la qual Rajoy va vetar la negociació sobre assumptes sensibles com la reforma laboral. 

Ignacio Fernández Toxo, secretari general de CCOO, ha indicat que la manifestació té lloc en "un moment clau perquè s'està decidint la política pressupostària per al 2017". "Estem aquí en defensa dels drets pels salaris, les pensions i contra la pobresa", ha indicat Toxo abans que comencés la manifestació.

NEGOCIAR MÉS QUE DIALOGAR

El seu homòleg d'UGT, Josep Maria Álvarez, ha subratllat que la convocatòria d'avui és l'"inici d'un procés de mobilitzacions que serà sostingut durant el temps que sigui necessari, cosa que dependrà de la capacitat del Govern no només de diàleg, sinó de negociar i acordar". Álvarez es refereix així de forma crítica a la reunió mantinguda amb Rajoy en què el president del Govern va posar unes línies vermelles que amb prou feines deixaven marge de negociació, segons els sindicats. 

"Hi ha raons més que sobrades per tirar endavant mobilitzacions que avui iniciem. El país creix, hi ha més persones riques i també més pobres, s'ha de repartir la riquesa. La nova legislatura és la de recuperació de drets", ha indicat. 

Notícies relacionades

Tant Toxo com Álvarez han agraït el suport dels partits d'esquerra i la presència de dirigents dels seus grups parlamentaris en la manifestació. Els sindicats són conscients de la capacitat de pressió que tenen aquests partits, especialment el PSOE, de cara a forçar el Govern, per la seva situació en minoria al Congrés, a fer marxa enrere en aspectes com la reforma laboral, que va donar peu a tres vagues generals en l'anterior legislatura de Rajoy. 

"Tenim un gran recorregut al davant. Vull demanar als ciutadans que ens acompanyin en aquesta lluita que comença avui. Hi ha raons i condicions per millorar la vida de la majoria dels ciutadans", ha assegurat el líder d'UGT.