CONVOCATÒRIA A MADRID

Primera gran manifestació sindical contra el nou Govern

CCOO i UGT augmenten la pressió sobre Rajoy per millorar la qualitat de l'ocupació els salaris i les pensions

Les protestes socials seguiran en els pròxims dies amb mobilitzacions de pensionistes i contra la pobresa energètica

3
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes
Antoni Fuentes

Periodista

ver +

CCOO i UGT faran un pas més en la pressió social que pretenen exercir sobre el nou Govern de Mariano Rajoy. Els dos sindicats han convocat per avui la primera gran manifestació de la nova legislatura després de constatar que el diàleg social que ofereix Rajoy és poca cosa més que estètica a l’excloure les grans reivindicacions sindicals com la derogació o modificació de la reforma laboral.

La manifestació de Madrid suposa un nou esglaó en l’estratègia sindical i d’altres entitats socials de mantenir una pressió sostinguda per recuperar drets socials. «Estem en l’inici d’un procés de mobilitzacions que serviran per establir les bases de futur», va indicar el secretari general de la UGT, Josep Maria Álvarez, unes quantes hores abans de la cita del 18-D.

Les centrals sindicals esperen concentrar en la marxa de Madrid delegacions que arribaran de totes les autonomies, els ciutadans de la capital que hagin pogut mobilitzar i els militants de partits de l’oposició que han mostrat el seu suport a les iniciatives convocades amb el lema Recuperar drets. Per escalfar motors, els sindicats van convocar concentracions a les principals ciutats espanyoles dijous i divendres, com la protesta que es va portar a terme a Barcelona.

PRINCIPALS RECLAMACIONS

«Hi ha alternatives a la situació que viu el nostre país», va destacar Ignacio Fernández Toxo, el líder de CCOO, en una assemblea celebrada fa uns quants dies per preparar l’inici del calendari de mobilitzacions. Aquesta alternativa passa, segons els sindicats, per millorar la qualitat de l’ocupació que es crea, cosa que no és possible sense derogar els aspectes de la reforma laboral del 2012 que consideren més lesius per als treballadors.

Així mateix, CCOO i UGT reclamen una pujada del salari mínim interprofessional (SMI) fins als 800 euros el 2017, en lloc dels 707 euros en què el deixarà el Govern a l’aplicar-hi una pujada del 8% pactada amb el PSOE. «La cara de la pobresa laboral a Espanya és el d’una dona amb una contractació precària forçada a temps parcial, i obligada a subscriure diversos contractes parcials per tenir un salari complet», va destacar Toxo.

UGT va exigir ahir al Govern una solució per repatriar els milers de treballadors que han hagut d’emigrar buscant feina durant la crisi. Per això reclama al Govern que dissenyi, juntament amb els interlocutors socials, una política que faciliti el retorn dels que han emigrat a l’exterior i vulguin tornar a Espanya i que integri mesures «específiques» adaptades per a perfils personals i laborals i faciliti la reincorporació al mercat de treball.

Espanya és el país de la Unió Europea que més població ha perdut en termes absoluts des del 2012 i ha apuntat que la pèrdua es deu a l’atur, la pobresa i l’emigració forçada, sobretot en el cas de la població espanyola nacional de tercers països. Dels 94.645 ciutadans espanyols que van emigrar el 2015, el 22,7% eren menors de 19 anys, el 34% tenien entre 20 i 34 anys i el 43,3% eren més grans de 34 anys.

SEGÜENTS MOBILITZACIONS

Una altra pota de la plataforma reivindicativa dels sindicats se centra en les prestacions socials i, especialment, en les pensions, que han començat a perdre poder adquisitiu perquè la inflació supera la pujada mínima del 0,25% anunciada per l’Executiu i que és fruit de «l’única reforma no consensuada» en matèria de Seguretat Social, segons va recordar Toxo.

Notícies relacionades

Precisament, la següent fita al calendari de mobilitzacions socials tindrà lloc dimarts, dia 20, amb manifestacions en diverses ciutats espanyoles, entre elles Barcelona, convocades per la Coordinadora Estatal per la Defensa del Sistema Públic de Pensions. Aquestes marees de pensionistes, que van constituir una coordinadora el setembre passat, tenen previstes manifestacions o concentracions en unes 15 ciutats amb el lema Salvem les pensions.

L’endemà, el 21 de desembre, les entitats socials, de consumidors, sindicats i partits agrupats en la plataforma #NoMásCortesdeLuz reclamaran als carrers de diverses ciutats, també a Barcelona, una política social contra la pobresa energètica que eviti la interrupció del subministrament d’electricitat o de gas a persones amb escassos recursos econòmics.