DEMANDA LABORAL

Els sindicats surten al carrer per exigir que la recuperació econòmica arribi a les persones

Delegats de CCOO i la UGT celebren la primera jornada de mobilitzacions per més ocupació i de més qualitat, salaris "dignes", pensions "suficients" i una renda mínima contra la pobresa

Capçalera de la manifestació sindical, amb CCOO i la UGT, a la Via Laietana. / ELISENDA PONS

4
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS / MERCEDES JANSA / BARCELONA / MADRID

Els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, acompanyats per diverses organitzacions socials i recolzats per PSOE i Podem, van portar a terme ahir la primera jornada de mobilitzacions per exigir al Govern una nova política econòmica que traslladi als ciutadans els avantatges del creixement i la recuperació econòmiques. El lema elegit ho diu tot: 'Les persones i els seus drets', el primer, una idea que les centrals volen contraposar a l’acció de l’Executiu, que manté per a l’any que ve una reducció de la despesa social com a excusa per complir amb l’objectiu de dèficit.

Els delegats dels dos sindicats a les empreses han protagonitzat les concentracions davant les delegacions del Govern a les principals ciutats, a les quals s’han sumat col·lectius socials, com els afectats pels desnonaments o per la pobresa energètica.

Fins diumenge que ve, els líders sindicals Ignacio Fernández Toxo i Pepe Álvarez redoblaran les seves crides perquè els ciutadans secundin la manifestació central que encapçalaran aquest diumenge pel centre de Madrid.

Un activista cridava aquest matí a la mobilització, amb el megàfon a la mà, al carrer de la Gran Via de Barcelona:

Toxo i Álvarez han traçat una estratègia per als pròxims mesos en què combinaran la mobilització amb el diàleg social. A la jornada d’ahir la seguiran d’altres de caràcter sectorial, com la que se celebrarà el pròxim dia 21 contra la pobresa energètica convocada per 25 entitats socials sota el paraigua de Nomascortesdeluz.org.

ASSEMBLEA CONJUNTA

«Serà una bola de neu de drets socials». Camil Ros, secretari general d’UGT de Catalunya, va resumir d’aquesta manera la nova actitud dels sindicats davant el que consideren la necessitat de recuperar els drets perduts en ocupació, salaris i pensions durant la crisi econòmica. Va acabar amb aquestes paraules l’assemblea conjunta celebrada ahir a la tarda a la seu de CCOO de Barcelona.

Las claves de la noticia

  • Fi de les retallades  Les centrals consideren que la recuperació de l'economia ha d'arribar a les persones, després d'un lustre de retallades. El primer pas seria derogar la reforma laboral que ha reduït la negociació col·lectiva.  
  • Millor ocupació  Els llocs de treball que s'estan creant són precaris i amb salaris baixos. Tenir feina no evita la pobresa, així que demanen la recuperació de feines de qualitat i el retorn a prestacions socials dignes. 
  • Pensions   La previsible pujada de la inflació farà minvar el poder adquisitiu de les persones grans que han ajudat les famílies en la crisi. El Pacte de Toledo ha d'aportar solucions per augmentar els ingressos de la Seguretat Social, entre elles, una reforma fiscal progressista. 
  • Democràcia  S'ha de derogar la 'llei mordassa’ que coarta la llibertat d'acció sindical, com ho demostra el fet que 300 sindicalistes han sigut processats per exercir el dret de vaga.  

Uns 500 delegats i simpatitzants van assistir a l’assemblea en què també van intervenir Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO; Antonia Pascual, secretària Socioeconòmica del mateix sindicat, i Montse Romero, coordinadora d’Acció Sindical d’UGT. Després van participar en la manifestació amb més de 2.000 persones que va transcórrer entre els tot just 300 metres que separen la seu de CCOO i la de la patronal Foment del Treball, a la Via Laietana de Barcelona.

Els empresaris no fan res més que recordar-nos que les empreses milloren els seus resultats, però els treballadors no hem vist ni un euro d’aquesta millora a les nostres butxaques», va comentar Ros a l’assemblea per justificar el trajecte de la manifestació.

La marxa va transcórrer sota el lema 'Defensem l’ocupació, els salaris i les pensions'. «Estem a l’ofensiva per recuperar drets que s’han vist perjudicats per les polítiques neoliberals que s’han realitzat durant la crisi, també pel PP», va destacar el líder de CCOO a Catalunya.

PENSIONS JUSTES

Gallego va agrair la presència a l’assemblea d’alguns dirigents polítics, com el secretari general del PSC, Miquel Iceta, i Joan Coscubiela, portaveu de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, davant els quals va plantejar les reivindicacions  que esgrimeix el moviment sindical: «Ocupació de qualitat, amb feines estables», «salaris dignes que contribueixin a la recuperació econòmica» i «pensions justes i dignes». Els sindicats defensen que el sistema espanyol de pensions és sostenible i si en algun moment s’ha posat en dubte és «per la mala gestió realitzada pel Govern del PP». En aquest sentit, exigeixen la recomposició del Pacte de Toledo.

Notícies relacionades

Tampoc amaguen el seu malestar perquè el Govern de Mariano Rajoy, que necessita una majoria al Congrés dels Diputats, busqui aliats entre els grups parlamentaris (PSOE i Ciutadans, sobretot) per aprovar els Pressupostos de l’Estat de l’any que ve, que en línies generals retallaran la despesa pública en uns 5.000 milions d’euros i repetirà la mínima pujada de les pensions, del 0,25%, dels últims anys.

Les centrals es van convèncer de la necessitat de treure les seves forces al carrer després de l’entrevista del 25 de novembre passat amb el president del Govern. En aquesta reunió Rajoy els va fixar els límits de la seva disposició al diàleg, anunciat durant la seva investidura: no augmentarà la despesa social ni derogarà la reforma laboral.