MOBILITZACIONS SOCIALS

Álvarez critica al Govern que no practiqui el pacte social

Báñez cita els sindicats i les patronals la setmana que ve, després de les mobilitzacions

L'Executiu tindrà aquest dijous el suport de 256 vots a la seva proposta de sostre de despesa

lpedragosa36622506 alvarez161214211937

lpedragosa36622506 alvarez161214211937

2
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / ROSA Mª SÁNCHEZ / MADRID

«El diàleg social amb el Govern no ha començat». Així de clar es va mostrar ahir Josep Maria Álvarez, secretari general d’UGT, en vigílies de la primera jornada de mobilitzacions convocades per les centrals per exigir un canvi de polítiques que permetin recuperar salaris, pensions i prestacions socials retallades pel PP.

  

 En la seva compareixença davant la comissió del Pacte de Toledo, Álvarez va retreure a Mariano Rajoy que la seva disposició al diàleg s’hagi limitat a celebrar una reunió (i una altra amb la ministra Fátima Báñez) de la qual no han sortit mesures pactades amb els agents socials ni tan sols un full de ruta per als pròxims mesos. En canvi, el resultat és una pujada del salari mínim lluny de la petició sindical, però que permet a l’Executiu tenir el suport del PSOE a la seva proposta de sostre de despesa. Aquesta majoria es reflectirà en la votació que tindrà lloc avui al ple del Congrés.

  

 «Aquest no és un bon camí», va advertir el líder d’UGT, en un missatge dirigit tant a l’Executiu com al PSOE. La seva portaveu, Mercè Perea, va aclarir que respectaran els pactes dels agents socials.

    

Els retrets a l’Executiu estaran presents en les concentracions de delegats a tot Espanya i en la manifestació de Barcelona d’avui i en la de Madrid de diumenge que ve. En tot cas, els sindicats eviten trencar els ponts amb l’Executiu i ja tenen nova data per reunir-se, amb la patronal, amb la ministra d’Ocupació: dimarts que ve dia 20, dos dies després de les mobilitzacions.

    

El ple del Congrés inicia la tramitació de dos decrets llei clau que constitueixen l’embrió del possible projecte de Pressupostos de l’Estat per al 2017, i que previsiblement tiraran endavant gràcies als pactes del Govern.

Notícies relacionades

    

Així, l’acord del Consell de Ministres pel qual es fixen els objectius de dèficit i deute per al conjunt de les administracions públiques (del qual es deriva un sostre de despesa de 118.337 milions per al 2017) comptarà possiblement amb un enorme suport derivat dels 256 vots que sumen PP (134), PSOE (84), CS (32) PNB (5) i Coalició Canària (1). El decret de mesures tributàries sumarà els vots del PP i els del PSOE, i Ciutadans s’abstindrà. El Congrés també votarà avui el decret de mesures financeres que prorroga dos anys la data límit per privatitzar Bankia (fins a finals del 2019).