DIÀLEG SOCIAL

Toxo i Álvarez diuen no a la cita de Bañez per al dia de les mobilitzacions

Els líders sindicals adverteixen al Govern que no seran comparses de la negociació política

fcasals35622313 gra196 madrid  21 09 2016   los secretarios generales de ugt161012171835

fcasals35622313 gra196 madrid 21 09 2016 los secretarios generales de ugt161012171835

2
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID

Els sindicats CCOO i UGT han frustrat els plans de  Fátima Báñez, ministra d’O-cupació, que pretenia reunir-se amb Ignacio Fernández Toxo i Josep Maria Álvarez dijous, el mateix dia en què les centrals han convocat la seva primera jornada de mobilitzacions. En la cita, a la qual també estaven convocats els dirigents de CEOE i CEPIME, Báñez pretenia parlar de pensions quan al Congrés el PP ha vetat una proposta de l’oposició per revaloritzar-les l’1,2% i no el mínim del 0,25%, com pretén Mariano Rajoy.

A més a més de la inadequació del dia pel que fa a l’agenda sindical, el líder d’UGT, Josep Maria Álvarez, ha posat en relleu les intencions de Báñez a l’assenyalar que els sindicats no seran «comparsa» del diàleg polític que el Govern desenvolupa amb PSOE i Ciutadans, amb els quals pacta les reivindicacions d’UGT i CCOO.

Després d’assistir a totes les reu­nions a les quals han sigut convocats (una amb Rajoy i una altra amb Báñez), Toxo i Álvarez han constatat falta de concreció del Govern en els temes del diàleg social que, per contra, ha traslladat al diàleg polític a la recerca dels vots que li falten al Parlament. Aquest va ser el cas fa dues setmanes del salari mínim i de l’increment de les bases de cotització.

Els líders sindicals mantindran el diàleg social però sense interferir ni condicionar les mobilitzacions i, sobretot, sempre que hi hagi una negociació «transparent» sobre un catàleg de 20 mesures que fa un any van presentar als partits polítics. En paraules del secretari d’organització de CCOO, Fernando Lezcano, no participaran en negociacions de «cartró pedra», sinó que mantindran el procés de mobilitzacions «dilatat en el temps i creixent en intensitat» davant la sospita que el Govern utilitza l’oposició i els agents socials com a rentat d’imatge.

Notícies relacionades

Dijous (per diumenge hi ha convocada una manifestació a Madrid), delegats de les dues centrals es concentraran davant les delegacions del Govern de totes les ciutats per denunciar la retallada de drets, la precarització de l’ocupació i l’ús abusiu del fons de reserva de la Seguretat Social per pagar les pensions.

AUTÒNOMS / En la comissió del Pacte de Toledo del Congrés, ahir els va tocar el torn de presentar propostes a les organitzacions d’autònoms ATA i UPTA. Lorenzo Amor i Eduardo Abad, respectivament, són favorables al fet que augmentin les cotitzacions dels autònoms, encara que avisen que una pressió més gran sobre els seus ingressos els torni a col·locar en l’economia submergida o a distorsionar els rendiments de la seva activitat.